Mycket vill ha mer…

Missnöjd f.d. riksbankschef – bara 2 procent i löneökning

Förre riksbankschefen Stefan Ingves är missnöjd med att han BARA fick 2 procent i löneförhöjning när “märket” var 2,6 procent. Därutöver anser han sig ha blivit blåst på tidigare lönehöjningar som han borde fått retroaktivt, men som han gått miste om.

Märket är det procenttal som förhandlas fram mellan industrifacken och industrigivarna och som ska vara det riktmärke övriga ska förhålla sig till. 2022 blev detta riktmärke 2,6 procent.

Vill man prata kronor i stället för procent kan man säga att förre riksbankschefen BARA fick 5 150 kronor i månaden i löneförhöjning. Medan industriarbetaren, med genomsnittslön på 34 400 kronor, fick 895 kronor i löneförhöjning.

Kanske Ingves vill byta sin löneförhöjning med industriarbetaren så att han får 895 kronor och industriarbetaren får 5 150 kronor?

På tal om de riktiga höjdarna inom näringslivet kan man ta Stora Ensos VD Annica Bresky som ett “lysande” exempel på hur en slipsten ska dras när det gäller att få lön för mödan.

Ofta pratas det bara om VD-arnas löner. Men inte om deras inkomster i form av blanda annat bonussystem.

Som VD för Stora Enso låg Annica Breskys lön 2022 på blygsamma 10,6 miljoner. Därutöver har hon bonusar på 20,3 miljoner. 9,4 miljoner i kortsiktig bonus för 2022 samt ytterligare en bonus på 10,9 miljoner som bygger på bolagets resultat för åren 2020-2022.

Sammanlagt blir det 3,3 miljoner euro, eller cirka 36,5 miljoner kronor.

Tänk om Annica Bresky BARA skulle få 2 procent hon också. Det skulle bli ynka 730 000 kronor i påökt – förutsagt att jag räknat rätt (om företaget räknar bonus som lön). När det blir så höga löner och många nollor att hålla reda på får man svindel. Det blir svårt att hänga med i balansräkningen.

Var och en förstår ju varför man i samband med löneförhandlingar och löneökningar nästan alltid pratar procent i stället för kronor. Det är för att villa bort begreppen.

PS. Just när jag skrivit klart det här inlägget får jag syn på vad Volvos VD Martin Lundstedt fick i lön (17,5 miljoner) och två bonusprogram (19,9 och 19,2 miljoner) för 2022. Sammanlagt blev det 58 miljoner.

Som om detta inte vore nog fick Lundstedt som extra lök på laxen en pensionsavsättning under året. 7,2 miljoner enligt Aftonbladet, men bara 6 enligt TT Nyhetsbyrån (Man kan inte lita på media).
Det gör att den totala lönen för Martin Lundstedts möda hamnar i trakterna av 65 miljoner kronor. Så han borde inte bekymra sig om procenten – om den ligger över eller under “märket”.

Lästips:

  • Vd lade ner bruk – lönen lyfte med 110 procent – Andreas Cervenka – Aftonbladets nättidning, 27 februari 2023. (Vd lade ner bruk – fick upp lönen till 36,5 miljoner. Andreas Cervenka. Aftonbladet 28 februari 2023). (Det är samma artiklar men med olika rubriker i papperstidningen och på nätet).

Rolf Waltersson

You May Also Like