Ringbärarens öde

Hjälten och kungasonen Sigurd, med tillnamnet Fafnisbane (efter hans mytomspunna seger mot draken Fafnir) är på väg hem till sin kungsgård efter lång tid på resande fot. På vägen stöter han på ett brinnande slott, och där i den vackraste kvinna han någonsin sett. Han ger henne sin magiska ring som ett kärlekslöfte och ska till att rida till Danmark för att få hennes hand av Kung Atle. På vägen får vi följa Sigurds färd genom storslagna strider mot mytiska väsen, profetiska sior, ödesbestämd kärlek och hjärtesorg samt Sigurds eviga kamp med den förbannade ringen Andvarenut.

Kom kom. Ska vi tiga eller tala? Allt ont är av ödet bestämt…

Se ringbärarens öde:

  • 29/6 kl 18:00
  • 30/6 kl 15:00
  • 1/7 kl 15:00
  • 27/7 kl 18:00
  • 28-29/7 kl 15:00

Sundbyholm – Tegelslagarstugan

Ringbärarens öde är en teaterpjäs skriven av Theresia Holmstedt Jensen som även har skrivit teaterpjäsen och vikingaspelet Sigurd Fafnisbane. Ringbärarens öde är uppföljaren till denna pjäs som visar fortsättningen på myten med Sigurd och den förtrollande ringen. Pjäsen är skriven på ett sådant vis att man förstår berättelsen utan att ha sett den första pjäsen tidigare.

Regissör för denna pjäs i år är Åsa Larsson som tidigare i föreningen har skrivit och regisserat teaterföreställningen Fridas äventyr, som sattes upp under våren 2016 i Eskilstuna. Nu har Åsa tagit på sig regissörskapet igen med sina nyskapande idéer.

Just nu pågår repetitionerna för fullt inför Teaterföreningen Sigurds sommarspel som i år kommer att utspelas sig vid Tegelslagarstugan som ligger placerad ett stenkast från gästhamnen i Sundbyholm. Årets sommarpjäs utlovar ett storslaget äventyr med bland annat tappra hjältar, sköna jungfruar, magiska väsen och brinnande slott.

Ringbärarens ensemble består i år av en stor här av tappra själar som älskar att stå på scenen och leverera amatörteater på ett proffsigt sätt. Det är totalt 28 stycken skådespelare i åldrarna mellan 10 år och 61 år, så detta är verkligen en pampig familjepjäs för alla åldrar.

Historien är baserad på myten Sigurd Fafnisbane som kommer från den poetiska Eddan, som är en samling med myter och sagor från den nordiska mytologin. Dikterna i Eddan anses huvudsakligen vara tillkomna i västra Norge och på Island under åren 800–1000. Den fördömda ringen är en återkommande berättelse som har gestaltats i andra storslagna verk såsom Richard Wagners “Nibelungens ring” och J.R.R. Tolkiens Sagan om ringen.

Och det är just sägnen om Sigurd Fafnisbane som finns inristad i Europas största hällristning “Sigurdsristningen” som även finns placerad i samma område i Sundbyholm som pjäsen utspelar sig i.

– Uteteater är vår grej – Efter mångårig erfarenhet av att sätta upp produktioner utomhus så anser vi oss på Teaterföreningen Sigurd som lite av experter på just detta

förklarar Camilla Rosendrake ordförande i föreningen när eFOLKET får en liten pratstund med gruppen mellan repetitionerna.

Förra året 2017 hade Pjäsen Sigurd Fafnisbane 20 års jubileum och detta firades naturligtvis med en storslagen turné som bland annat tog spelet till Medeltidsveckan på Gotland. Att sätta upp dess fortsättning i denna miljö känns naturligt anser Camilla.

– Rätt miljö, spelplatsen vid Tegelslagarstugan känns verkligen rätt på alla sätt. Det är som att man rest i tiden och landat någonstans på 900-talet med majestätiska träd i trolsk miljö. Man känner nästan lukten av bränt kol från smedjan och ljudet av vikingarnas stridsrop bortom de gröna kullarna…

Hur hittar man då dit ? – Kör i nordlig riktning från Eskilstuna Centrum. Följ skyltning mot Sundbyholm och gästhamnen. Framme vid gästhamnen så finns gott om parkeringsplatser. Och på speldagarna kommer det att vara tydligt upp skyltat fram till spelplatsen vid Tegelslagarstugan hälsar teaterföreningen.

kom kom…och se in i ringen

 

 

 

Fredrik Strömqvist

Mer info finns på Sigurds hemsida.
…eller på teaterföreningens hemsida på facebook.För den som vill veta mer om årets spel eller kanske själva bli med i Teaterföreningen Sigurd Går det även bra att kontakta Ordförande Camilla Rosendrake på:
076-7914612 eller 070-354457
Liknande artiklar:
Premiär 29/6 Ringbärarens öde är en fristående fortsättning av Sigurd Fafnisbane. Jag som ej har
Måndagar kl. 18.30-ca 21.40, 28 maj – 6 augusti. Barva bygdegård Man kan sitta i