– Vi som styrande politiker i Eskilstuna måste lyssna på kommuninvånarna, säger Muhammed Tahsin (M), ordförande i Gymnasienämnden…

Eskilstuna: Efter protesterna – A-huset på S:t Eskils Gymnasium blir kvar

Tidigare nu i veckan deklarerade de styrande politikerna i Eskilstuna (S och M) att den klassiska byggnaden, det så kallade A-huset, skulle skiljas från övriga S:t Eskils Gymnasium för att i stället ge plats åt annan kommunal verksamhet. Politikerna ville på det viset spara pengar. Vilken typ av verksamhet som i stället skulle bedrivas i A-huset var dock oklart. Men efter högljudda protester från såväl lärare som elever verkar det nu som att politikerna backar:

– Vi behöver revidera det här beslutet, säger Muhammed Tahsin (M), ordförande i Gymnasienämnden i Eskilstuna.

Muhammed Tahsin

Vill minska lokalkostnaderna

I stället verkar det nu som att det även tills vidare ska bedrivas gymnasieverksamhet i det klassiska A-huset på S:t Eskils Gymnasieskola. Men politikerna behöver fortfarande spara pengar, säger man. Tjänstemännen får nu utreda andra alternativ. Eventuellt kan det bli andra skolbyggnader på S:t Eskils Gymnasium som kommer att påverkas. Det handlar om att man vill minska ner på lokalkostnaderna, då antalet elever har minskat.

Namninsamling

Tidigare i veckan drog en namninsamling igång för att rädda A-huset. Enligt uppgift hade man redan fått in flera tusen namnunderskrifter innan politikerna plötsligt backade från förslaget.

Förslaget väckte ilska hos både lärare och elever, och tidigare nu i veckan startades en namninsamling för att få ha kvar A-huset inom gymnasieskolans verksamhet.

– Vi som styrande politiker i Eskilstuna måste lyssna på kommuninvånarna, därför kommer det tidigare förslaget nu att revideras, säger Muhammed Tahsin.

S:t Eskils Gymnasium – Eskilstuna Högre Läroverk 1927–1967, Eskilstuna Realskola 1905–1927, med kommunalt gymnasium (1913), Eskilstuna Lägre Läroverk 1878–1905, Eskilstuna Elementarläroverk 1858–1878.

Läs också:

Kraftiga protester: “Behåll S:t Eskils A-hus!”

S:t Eskils Gymnasium – Eskilstuna International College

You May Also Like