Jürgen Klopp, tränare med hjärtat till vänster. Foto: friendsofliverpool.com

Varmt uppskattade tränaren Jürgen Klopp tar avsked från Liverpool FC

Idag söndag gör Jürgen Klopp sin sista match som tränare för Liverpool FC. Han meddelade sitt beslut att avgå i början på året. Han vill ha mer tid för familjen och kunna leva ett mer normalt liv. Klopp har vunnit allt som går att vinna med Liverpool sedan han anlände för snart 9 år sedan.

Liverpool FC har under många årtionden varit politiskt, uttalat eller implicit, och Klopp har fullföljt den traditionen.
Han har varit en stark kritiker av den allt mer kommersialiserade toppfotbollen, inte sällan med korrupta inslag. I en intervju, som återges Klopp-biografin, ”Bring the noise”, beskriver Klopp sin politiska hemvist:

Jag är vänster, såklart … Jag tror på välfärdsstaten. Jag skulle aldrig rösta på ett parti för att de lovar att sänka skatten för de som tjänar mest.”

Här går en röd tråd tillbaka till Bill Shankly, gruvarbetarsonen, som var den tränare som tog Liverpool till nivåer som klubben aldrig varit i närheten av tidigare och som skapade ett bergfast band till den del av stadens arbetarklass som höll på Liverpool.

Han gick bort samtidigt som Labour hade kongress 1981. Shankly som var uttalad socialist hedrades med en tyst minut av kongressen.

Han var den som såg till att det som kom att bli världens mest berömda fotbollssång You’ll never walk alone infördes i samband med Liverpools hemmamatcher på 1960-talet.

Mottot är att du aldrig ska behöva vara ensam när du har det svårt. Vi löser det tillsammans i solidaritet och vi ger aldrig upp hoppet. Nu hörs den på fotbollsarenor världen över men även i många andra sammanhang utanför fotbollen där solidaritet och gemensam kamp är av nödvändighet.

Tommy Jansson

You May Also Like