Foto: Rolf Waltersson

”Vill ni vara med och tävla så ladda ner våran app”

Jag lyssnade på ”Ring P1” på Sveriges Radio. En inringare var kritisk till att man planerar att anlägga stora solcellsparker på åkermark i Skåne.

Inte för att han var emot förnybar energi som sol- och vindkraft. Tvärtom. Utan för att det är fel att anlägga solcellsparker på just åkermark. Mark som måste bevaras för att trygga vår livsmedelsförsörjning. Det finns andra ställen, som hustak, inte minst de enormt stora industribyggnader som byggs, nerlagda flygplatser och andra platser som är mer lämpliga.

På programledarens motfråga ”Varifrån ska vi få all den elenergi som nu behövs när vi ska ställa om från fossilenergi till det gröna och mera miljövänliga?”, svarade han:

”Behöver vi verkligen all denna energi? Tänk så mycket onödigt skräp som produceras och som vi ska konsumera i dessa tider av överkonsumtion där vi konsumerar som om vi hade fyra jordklot att ösa resurser ur”.

Samma fråga ställer jag mig själv ofta – Hur mycket energi behöver vi egentligen? Kanske den bästa energin är den energi vi sparar, den som aldrig behöver produceras?

Jag hörde i något sammanhang hur enormt mycket el som förbrukas inte minst genom våra digitala system. Varje gång vi använder en app som vi laddat ner i våra mobiltelefoner startar det en kedjereaktion av elförbrukning i enorm skala. Jag har inga siffror i minnet. Men globalt sett rör det sig om enorma energimängder.

Man kan nästan inte kolla ett enda program på TV utan att bli uppmanad – ”Ladda ner våran app så kan du också vara med”.

Det är ”På Spåret”, ”Antikrundan” med mera, med mera. ”Ladda ner våran app så kan du också vara med att tävla”.

Och alla dessa amerikanska tech-jättar, Amazon, Facebook, Google, Microsoft med flera, är enorma monster när det gäller förbrukning av el i sina serverhallar i Sverige. Dessutom är dessa serverhallar kraftigt subventionerade när det gäller elskatt. De betalar bara cirka 0,5-0,6 öre i skatt per kWh. Vi ”vanligt folk” betalar 53,5 öre i skatt per kWh. Därutöver tillkommer moms på priset så att vi dessutom betalar ”skatt på skatten”.

Ett mått på hur mycket el som förbrukas. ”Tre kärnkraftsreaktorer – så mycket drar Googles, Amazons och Microsofts svenska serverhallar”. (se lästips)

Hur mycket el behövs och förbrukas genom allt detta ”surfande” på nätet? Ett surfande som dessutom många menar går till överdrift och kan vara direkt skadligt.

Jag vill inte vara moralpolis. Men jag har hört lärare som vittnar om att skolungarna är så trötta när de kommer till skolan på morgonen att de inte orkar koncentrera sig och hänga med i undervisningen, därför att de varit uppe ”hela natten” för att ”hänga på nätet”.

Det finns naturligtvis en massa appar som är bra, kanske till och med livsavgörande. Jag tänker till exempel på appar där man kan se var närmaste hjärtstartare finns. En sådan app kan rädda liv vid nödsituationer som hjärtstopp.

Jag läste nånstans att även dessa kryptovalutor, Bitcoin och allt vad de heter, också är enorma elslukande drakar. Inte eldsprutande utan elslukande drakar.

För egen del har jag bara en ”pensionärsmobil” av märket Doro som har extra stora knappar. Jag har inga appar så att ”jag också kan vara med och tävla i På Spåret”. Egentligen vet jag inte vad det är för viktiga saker jag går miste om.

Däremot skulle det vara bra om man i debatten om det ”nya gröna och elektrifierade” samhället fick information om hur mycket el det krävs – Både till det som är nödvändigt. Och till det som är mindre nödvändigt. Ja kanske till och med helt onödigt.

Överlever mänskligheten även om vi inte kan ladda ner appen så att ”vi också kan vara med och tävla i På Spåret”

Lästips:

Tre kärnreaktorer – så mycket drar Googles, Amazons och Microsofts svenska serverhallar – Cornucopia. 2020-10-08

USA-ägda serverhallar slukar el och svenska skattepengar – eFOLKET. 1 september 2022

Tage Danielsson – Elektricitetsvisan – YouTube

Rolf Waltersson

You May Also Like