Foto: Rolf Waltersson

Allting går att sälja med mördande reklam – Till exempel ”No Sugar Needed” sportdryck

Jag är, och har varit, kritisk till kommersiell reklam av många skäl. Dels är kommersiell reklam ofta förljugen och ”förförisk” där man vill få oss att ”köpa grisen i säcken”.

Reklamen kostar en väldig massa pengar. Hur mycket är svårt att få grepp om. Men en siffra som nämns är cirka 100 miljarder kronor om året. Om det stämmer betyder det 10 000 kronor om året per invånare i Sverige som vi betalar för att bli lurade. För i slutändan är det vi konsumenter som betalar vad reklamen kostar.

Dessutom tycker jag att reklamen också är förfulande där den skräpar ner vår offentliga miljö med sina enfaldiga budskap som ofta är lika menings- och innehållslösa som politiska budskap när de ska kortas ner till något ”slagkraftigt och säljbart” på en affischtavla.

Den kommersiella reklamen är också det ”smörjmedel” i konsumtionsmaskineriet som krävs för att den eviga och heliga tillväxten ska fungera.

Jag menar att reklamen också i sin yttersta konsekvens kan vara direkt farlig, ja till och med livsfarlig. Jag tänker då på till exempel kasinospel och spelreklamen som lockar människor till spelmissbruk och spelberoende.

Ett missbruk som ofta slår sönder hälsa, ekonomi och familjeliv och som ibland driver de som hamnat i speldjävulens klor till självmord. Därför kan reklamen i sin yttersta konsekvens vara direkt mördande.

NO SUGAR NEEDED

Igår fick jag syn på en reklamtavla med tre flaskor och texten ”No Sugar Needed. Vitamin Well Zero”. Huvudbudskapet är att ”socker inte behövs” – ”No Sugar Needed”.

Nyfiken och misstänksam som jag är stannar jag till för att även läsa det finstilta som står med väldigt små bokstäver. När jag går riktigt nära kan jag läsa:

”Sockerfri dryck med smak av äpple och fläder. Innehåller sötningsmedel”

Foto: Rolf Waltersson

Så var det med den ”sockerfriheten”. Sockret är ersatt av annat, syntetiskt, sötningsmedel.

När jag går in på tillverkaren Vitamin Well för att få mera kött på benen, hittar jag en innehållsförteckning. Där står ”socker – 0 gram”.

Men det står inget om vad slags sötningsmedel man använder sig av i denna ”sockerfria sportdryck”.

Av de syntetiska sötningsmedel som finns, bland annat aspartam, cyklamat, sukralos och sackarin, kan man läsa att de kan vara ”hundratals eller tusentals gånger sötare är socker”.

Även om det inte är skadligt, bidrar det i alla fall till att skapa det sockerberoende som är ett stort hälsoproblem i samhället. Dessutom borde det väl anges i innehållsförteckningen vilket sötningsmedel man använder i stället för socker.

”Sockerfritt har aldrig smakat så här gott. Smakmässigt är de otroliga”, är ett uttalande från en Petter Ericson Hållén.

På hemsidan upprepar man ”Törstsläckaren sockerfria Vitamin Well Zero”

Vidare kan man läsa att ”Vitamin Well är ny partner till Stockholms Fotbollsförbund”. Vilket innebär att några fotbollshjältar förmodligen kommer att figurera i samband med lanseringen och reklamen av denna ”Sockerfria Vitamin Well Zero”.

I Vitamin Wells ”stall” ingår också Zlatan Ibrahimovic ”som har en egen sportdryck hos Vitamin Well”. Zlatan presenteras som ”ambassadör för Vitamin Well”. Om också Zlatans sportdryck är ”sockerfri” har jag inte kollat upp.

Ägare till Vitamin Well är det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint Development Capital.

Lästips:

Coca Cola, Red Bull, eller kanske Oatly havredryck – Hur laddar man bäst inför en idrottstävling – eFOLKET. 4 augusti 2022

”Allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt” – eFOLKET. 8 februari 2023

Red Bull ger dig viiingar – eFOLKET. 28 julki 2021

Rolf Waltersson

You May Also Like