Chigozie Obioma. Bild från newsroom.unl.edu

Om den nigerianske författaren Chigozie Obioma

Chigozie Obioma föddes i staden Akure i Nigeria 1984. Hans debutroman med titeln Fiskarmännen  gavs ut 2015 och den blev genast en läsarsuccé världen runt Romanen nominerades till The Guardian First Book Award samma år den gavs ut.  Han är anställd vid ett universitet i Nebraska, som professor i litteratur och i kreativt skrivande. För några år sedan kom hans andra roman ut med titeln Minoritetsorkestern.

Handlingen i romanen Fiskarmännen tilldrar sig i mitten av 1990 -talet i Nigeria. Romanen är i Sverige utgiven på Bokförlaget Ordfront 2016.

I centrum för berättelsen finns fyra bröder med namnen Ikenna, Boja, Obembe och Benjamin. Deras största intresse är att fiska i floden Omi-Ala som flyter genom staden där de bor. Floden är dock helt förstörd av olika miljögifter. Det är därför förbjudet att fiska där. Dessutom hittades ett kvinnolik vid floden och i folktron finns en massa religiösa rykten om vad som tidigare tilldragit sig vid Omi-Ala. Allt detta har förstärkt avskyn hos folk dem som bor intill floden att vistas där.

Men trots det så ägnar sig de fyra bröderna en stor del av sin tid med att fiska där. Pojkarnas föräldrar, särskilt fadern, är starkt kritisk deras fritidsfiske och ser allmänt med oro på hur sönerna lever. Han vill att de ska studera och bli läkare, advokater eller ingenjörer. Deras moder är dock lite mindre kritisk till sina fyra söners fiskande.

Men en dag lämnar fadern familjen för att resa till en avlägsen stad. Där har han ett viktigt ärende. Det blir upptakten till berättelsen i romanen som sedan slutar med att de fyra bröderna börjar med att bli osams för att sedan hota varandra .

Romanen Fiskarmännen är alltså en tragisk historia.

Som västerländsk läsare av den här berättelsen är det givande att få korta inblickar i landet Nigerias  historia, ofta våldsam, som skymtar fram ibland i romanen.

Samtidigt som boken berättar om den här familjens sammanbrott är Fiskarmännen är den, i alla fall inledningsvis , en roman om syskonkärlek och solidaritet. Att läsaren även får en liten inblick i Nigeria som land betraktat tillför boken ytterligare ett spännande perspektiv.

Lite korta fakta om Nigeria. Det är Afrikas folkrikaste land och dess huvudstad heter Abuja. Största stad är Lagos. Styrelseskicket är republik. Mellan åren 1967 till 1970 pågick ett blodigt inbördeskrig i Nigeria. Helt kort så var det en del av Nigeria som ville bilda eget land med namnet Biafra. Anledningen var att den delen av Nigeria hade stora oljefyndigheter.

Dessutom var det en etnisk konflikt mellan de kristna Igbo samt den övriga muslimska befolkningen. I detta inbördeskrig dödades mellan en till två miljoner människor.

Kriget går under namnet Biafrakriget i Historieböckerna. För cirka tio år sedan kom det ut en roman som handlar om det kriget. Den har titeln En halv gul sol och är skriven av den kvinnliga författarinnan Chimamanda Ngozie Adichi, även hon är från Nigeria.

Han är anställd vid Universitetet i Nebraska. Där är han professor i Litteratur och i kreativt skrivande. För några år sedan kom hans andra roman ut med titeln Minoritetsorkestern.

Kjell Andersson

You May Also Like