Time's up Eskilstuna flaggar orange på Rådhusbron i Eskilstuna…

Eskilstuna flaggar orange för att uppmärksamma våld mot kvinnor

Den 25 november infaller Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Under samma vecka färgas Eskilstuna och hela världen orange för att manifestera mot våldet. StoppCenter i Eskilstuna inviger sina nya lokaler under onsdagen och alla samverkansparter bjuder in olika samhällsaktörer att delta.

En vecka fri från våld är en återkommande aktivitetsvecka som sätter ljuset på arbete mot mäns våld mot kvinnor. Under veckan ordnar det lokala initiativet Time’s up olika aktiviteter, föreläsningar och utställningar som är tillgängliga för allmänheten.

Flera evenemang

Förutom att orange används på olika sätt i det offentliga rummet visas filmen “Don’t worry darling” på Royal, och på Teatern föreläser Linnéa Claeson under rubriken “Kvinnors utsatthet och om mod att förändra”. I samband med föreläsningen bjuder elever från S:t Eskils Gymnasium på dans och musik. StoppCenter inviger sina nya lokaler, Kvinnojouren MOA firar 40 år och på Mälardalens Universitet ordnas det en temadag om våldsutsatta kvinnor i missbruk.

Allt ordnas av det lokala initiativet Time’s up Eskilstuna som Eskilstuna Kommun, ABF Sörmland, Kvinnojouren MOA, Ungdomsjouren Fria samt Eskilstuna Zontaklubb står bakom. Komplett program hittar man på eskilstuna.se/timesup.

Aktörerna bakom initiativet kommer också att finnas på plats på STIGA Sports Arena i samband med handbollsmatchen mellan Guif och Hammarby IF HF på fredagskvällen den 25 november.

“Du kan vara den som gjorde skillnad”

– Vi uppmanar alla att vara uppmärksamma på våld i nära relationer. Om du misstänker att det sker hos någon du känner, en granne eller någon annan i din närhet, kan du på ett respektfullt sätt fråga om personen till exempel känt sig rädd hemma någon gång eller berätta att något du sett eller hört gjort dig orolig. Men du kan också agera genom att ta kontakt med Polisen eller Socialtjänsten. Du kan vara den som gjorde skillnad, säger Sofie Køster Tenser, kvinnofridsutvecklare på Eskilstuna Kommun.

Läs också:

You May Also Like