Mahaswa Devi. Foto från det svenska förlaget Ordfront (ordfrontforlg.se), som 2008 gav ut hennes novellsamling Branden i hjärtat.

Kortintroduktion: Den indiska författaren Mahasweta Devi

Mahasweta Devi föddes 1926 i nuvarande Bangla Desh men familjen flyttade tidigt i hennes liv till Indiens huvudstad Calcutta som nuförtiden heter Kolkata. Hon avled 2016. Mahasweta Devi hann med att skriva och ge ut över hundra romaner noveller på det lokala språket bengali, som är ett av de större av de många språken som talas i Indien. 

Mahasweta Devis böcker har översatts till en stor mängd språk runtom i världen. Det finns bara en enda bok av henne översatt till svenska, novellsamlingenmed titeln Branden i hjärtatBerättelser från Bengalen (Ordfront 2008). Översättningen är gjord av Jan Stolpe. Mahasweta Devi fick motta ett stort antal litterära utmärkelser under sitt långa produktiva liv och är en av Indiens mest lästa och hyllade kvinnliga författare under 1900 talet.

Mahaswta Devi fick motta flera stora internationella litterära utmärkelser under åren sonm skribent och författare. Hon kalllade sig själv för kommunist under större delen av sitt liv och hon deltog aktivt i aktiviteter och demonstrationer mot bland annat britternas förtryck och kolonisering av hennes hemland. Likaså deltog hon i olika aktiviteter mot kvinnoförtrycket i Indien.

Novellsamlingen Branden i hjärtat uppmärksammar de förtryckta och marginaliserade människorna som lever längst ner på den socio-ekonomiska samhällsstegen i Indien. I fokus står också konflikten staden mot landsbygden.

Devis prosa är mustig och vacker – och mörk. Men samtidigt fylld med humor.

Mahasweta Devi var även en hyllad historisk berättare.Hon skrev två historiska romaner.  Den ena boken fick titeln Jhansir Rani som handlar om upproret mot Engelsmännen 1857. Den andra historiska romanen handlar om det så kallade Mundafolkets uppror mot det Brittisk engelska styret, 1899 till 1900. Den romanen harr titeln Aranger Adhikar, och för den fick Mahasweta Dewi flera litterära priser.

Hennes författarskap präglades alltså starkt av hennes självklart antikoloniala grundhållning, liksom av hennes ställningstaganden för social jämlikhet och jämställdhet för kvinnorna.

Engelsmännen avslutade formellt koloniseringen av Indien den 15 augusti 1947. Kampen mot social och ekonomisk ojämlikhet fortsätter. Liksom mobiliseringarna mot förtrycket av Indiens kvinnor.

(Mer om Mahasweta Devi på Världslitteratur.se)

Kjell Andersson

Tillsammans med Nelson Mandela. Bild: Braju Wiki (Wikimedia Commons) cc by – sa 4.0 (källa).

You May Also Like