Nedtystade nyheter och fake news

Cubainformacion 201020

Översättning: Zoltan Tiroler

Nedtystade nyheter

En person i rullstol kastas till marken från trycket från vattenkanoner, utlösta av kravallpolis. På samma ställe vräks en minderårig i floden av polis. Bägge dessa filmade händelser har förtigits av massmedier. Nu hände det inte i Kuba eller Vitryssland, utan i Chile. Då hör vi inga fördömanden, då ser vi inga rubriker. USA och EU säger – ingenting. Med andra ord, det är som vanligt.

Ett beslut från USA:s invandrarmyndighet meddelar att medlemmar i något kommunistparti någonstans i världen inte kan söka uppehållstillstånd. Välkommen till frihetens land.

Justitieministeriet i samma land har nyligen släckt ner 92 webbdomäner för att de “sprider iransk propaganda för att påverka USA:s inrikes- och utrikespolitik” liksom att de “utsår oenighet”. Om detta har du inte kunnat läsa vare sig ledare eller nyhetsartiklar som protesterar mot dessa brott mot pressfriheten. Men om Kuba begränsar tillgången till ett par digitala medier, som bevisligen finansieras av USA:s regering för att stödja stormaktens politik för att kväva landet, då kan vi läsa att Havanna “censurerar oberoende medier”.

Trump tillsatte sin kandidat, den kubansk-amerikanske höken Maurice Claver-Carone som ordförande i Interamerikanska Utvecklingsbanken. Det gjordes med de vanliga maffiametoderna: Trump erbjöd poster i banken till Brasilien, Ecuador och Jamaica och ett miljondollarlån till Colombia. Under tiden tittar pressen i dessa länder, de som blivit blotta satelliter till USA, åt andra hållet.

2018 ökade brittiska oljebolaget Shells vinster med 80 procent. Det gjorde en vinst på 23 miljarder dollar. Ett och ett halvt år senare tillkännager det att det skär ner antalet anställda med upp till 9 000 personer för att “effektivisera sin företagsstruktur”, på grund av den minskade efterfrågan på olja. Sådan är kapitalismen, det mest effektiva system som existerat, eller hur?

På den grekiska ön Lesbos finns 13 000 flyktingar. De flesta kommer från Afghanistan, Libyen, Syrien och Irak, länder som alla har upplevt väpnade angrepp från USA och NATO. Medierna upphör inte att rapportera om den oreglerade invandringen, men de säger inte ett enda ord om orsakerna och den roll som europeiska säkerhetstjänster har spelat i de olika krigskonflikterna. Hur kommer det sig?

Ungefär 100 städer och regioner i Polen, nästan en tredjedel av landet, har deklarerat att de är fria från “HBTQ-ideologi”. Landets president Andezej Duda säger att främjandet av rätten till att välja sexuell läggning är “en ideologi mer destruktiv än kommunismen”. Och ärkebiskopen i Krakow varnar för den “nymarxistiska pesten med regnbågsflaggan.” Polen är ett land i EU. Men låt inte lura er. Landet med homofobi enligt medierna är—Kuba!

I Colombia har hittills i år 226 sociala ledare och 48 tidigare gerillasoldater mördats. 67 massakrer har registrerats, d.v.s. mord på tre eller fler försvarslösa personer. I dessa massakrer har 267 människor dött. I protesterna mot polisens misshandel och mord på advokaten Javier Ordoñez 9 september, dödades 13 personer. Polisen har dödat 69 demonstranter under den nuvarande presidenten Ivan Duques tid. Och vad gör den internationella pressen? De gör som Colombias president Ivan Duque: de talar om mänskliga rättigheter…i Kuba och Venezuela.

Cubainformacion 201020 (med detaljerade källhänvisningar i originalet)

Cerrar webs en EEUU, prohibir “ideología LGBT” en Polonia, masacrar en Colombia: anécdotas sin noticia

Artikeln tidigare (23/10) publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like