Kuba: Kraftvärmeverk med biomassa som bränsle

Brittiska Havana Energy Ltd har säkrat finansieringen för att bygga och driva fem elektriska värmekraftverk som drivs med biomassa. Avtalet har skrivits på i Havanna mellan parterna meddelar Grupo Azucarero Azcuba. I och med detta initierar Azcuba ett program på medellång och lång sikt för att bygga sammanlagt 25 kraftverk med förnybart bränsle som utgörs av restprodukter från sockerrör. Projekten är en del av planerna att ändra el-framställning och att gynna utländska investeringar för att uppdatera landets ekonomiska modell.

Byggandet beräknas börja i höst i närheten av sockerbruket Ciro Redondo i provinsen Ciego de Àvila. Kapaciteten blir 62 MW. Liknande kraftverk, till en beräknad kostnad av 125 miljoner pund, ska byggas vid andra sockercentraler.

Företaget ska också plantera marabú, ett svårbekämpat ogräs som invaderat stora landområden i Kuba, men som man nu kan utnyttja som biobränsle av hög kvalitet. Den blir den andra energikällan vid elcentralerna.

Chefen för Biopower S.A., som arbetat fem år för att ro projektet i hamn, säger: ”Detta är det första blandföretaget i Kuba inom energisektorn. Det har varit komplicerade förhandlingar för att skapa en finansiell struktur som tillfredsställer alla parter.”

You May Also Like