Upprop: För Venezuelas rätt att bestämma över sin egen framtid

Vi, aktivister i sociala, politiska och solidaritetsorganisationer vill uppmärksamma den svenska allmänheten på den överhängande faran av att USA ska anfalla Venezuela militärt, mitt i det farliga läge som redan råder på grund av en dödlig pandemi som drabbar hela mänskligheten. Att ingen ska få tvinga på Venezuela och Sydamerika krig i pandemins skugga.

USAs regering har genom utrikesminister Mike Pompeo den 17 mars offentligt utlovat en riklig belöning till den som infångar president Nicolás Maduro, och dessutom uttalat USAs avsikt att med militärt anfall tvinga på Venezuela en “demokratisk övergångsregering” som de gjorde med Panama (20 december 1989). Dessa avsikter strider mot staternas rätt till självbestämmande, suveränitet och frihet från utländska krafters inblandning.

USAs strategi är att nu anfalla Venezuela militärt efter att under flera år ha uppviglat till terroristaktioner i landet, lagt beslag på Venezuelas tillgångar i utlandet, stött ett misslyckat statskuppsförsök mot det venezolanska folkets demokratiskt valda regering, drivit en utsvältningsblockad mot folket, men misslyckats.

För närvarande blockerar USAs krigsfartyg sjöfarten i Karibien och längs Sydamerikas kuster. USAs regering uppmanar till att bilda en regering i Venezuela för en så kallad “demokratisk övergång”, som ska göra sig av med president Nicolas Maduro och även den självutnämnde Guaidó, och kalla till val inom ett år. Mot löfte från USA att häva sin utsvältningsblockad som stoppar Venezuelas handel med omvärlden.

Det pågår samtal mellan Venezuelas regering och oppositionen för att samordna krafterna för att bekämpa Coronaviruset och hitta en lösning på den politiska krisen. Ledande oppositionspolitiker fördömer också hoten från USA.

Andra folk på vårt jordklot har redan historiska, tragiska erfarenheter av förtryck, död och krig när USAs regering kommer med sin fantasidemokrati som bara för med sig olycka för folken. Vi protesterar mot USAs antidemokratiska, interventionistiska planer och EUs utrikeschefs oacceptabla uttalande till stöd för USAs planer, utan att kritisera dess krigiska strategi. Med sådan underdånig politik bidrar EU till omfattande destabilisering och kanske krig för hela Karibien och Sydamerika.

Venezuela är inte USAs koloni, det är en fri och suverän stat som har genomlevt imperiets och dess allierades terror. Venezuela behöver stöd för att uppnå fred, utveckling och ett slut på USAs utsvältningsblockad, Venezuela har rätt till självbestämmande och suveränitet, varken konfrontation eller utländsk militär invasion av ännu en fri och demokratiskt stat. Vi går inte med på att krigisk och omänsklig politik ska vara vår demokratis logik.

För Venezuelas rätt att bestämma sitt eget öde!

Nej till USAs krig!

Eva Björklund, Agneta Norberg m.fl, Sveriges Fredsråd Maria Lupe Díaz, Rolando Zanzi, Oto Higuita, Jan Strömdahl, Gilda Cordova, Rosalia Sanles, Vania Ramiréz m.fl, Svensk-Kubanska Föreningen Sthlm, Ruth Cartaya, Francisco Contreras, Martin Lööf m.fl, Venezuelanätverket, Anders Romelsjö, Staffan Ekbom, Jan-Erik Romson m.fl. FIB Kulturfront Sthlm, Kristina Hillgren, Anne-Kristin Araya, Zoltan Tiroler, Eduardo Rueda, Maria Magdalena Acuna. Alberto Munoz, Jens Nyman, Adrán Groglopio, Bert Hoflund, Leonte Alberto Salgado, Ingrid Bergström, Dick Emanuelsson, Carmen Misas, Christine Vaple, Liberación, Stefan Schrödl.

VISA STÖD FÖR VENEZUELAS FOLK mejla till eva.bjorklund@bostadslaget.se

Så lägger vi in dig på namnlistan innan vi lämnar in till regeringen och organisationer.

You May Also Like