Vi kräver respekt för Venezuelas oberoende!

Just nu pågår ett försök till statskupp i Venezuela.

Efter att under 20 år misslyckats med att störta landets progressiva regering har USA, med stöd av de reaktionära regimerna i Colombia och Brasilien, gått till aktion. Helt öppet uppmanar USA:s president och utrikesminister Venezuelas militär att genomföra en kupp. Samtidigt uppmanar de folket att gå ut på gatorna.

Det handlar givetvis inte om någon plötsligt påkommen förkärlek för demokrati. Vad gäller demokrati har USA en lång och blodig historia av stöd till statskupper och fascistregimer. Det handlar om Venezuelas stora olje- och mineraltillgångar, som glidit USA ur händerna.

När Spaniens förre statschef Zapatero i våras förhandlat fram en överenskommelse mellan Venezuelas regering och oppositionen, som bägge parter accepterade, hoppade oppositionen av efter telefonsamtal från USA:s utrikesminister.

Påståendena om valfusk har tillbakavisats av de internationella observatörer som var på plats vid vårens val. De enda av de drygt 20 val som hållits i landet som godkänns av den självutnämnde överdomaren USA är de val där deras kandidater vunnit.

Vi kräver respekt för Venezuelas oberoende!

Ingen inblandning i Venezuelas angelägenheter!

Häv sanktionerna mot Venezuela!

Venezuelas öde ska beslutas av venezolanerna!

190124

Svensk-Kubanska Föreningen

Arbetsutskottet

You May Also Like