Mexikos president: “Gör skrot av Frihetsgudinnan om Assange döms”

Morning Star 220705

Mexican president calls for Statue of Liberty to be torn down if Assange sentenced in US

Översättning: Zoltan Tiroler

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) säger att Frihetsgudinnan borde rivas om Julian Assange döms i USA.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador går till försvar för frihet och anständighet. Fotomontaget från Morning Star.

Journalisten förvaras fortsatt i Storbritanniens högsäkerhetsfängelse Belmarsh Prison trots att han överklagat förra fredagens beslut av inrikesminister Priti Patel att han kan utlämnas till rättegång i USA. Där riskerar han 175 års fängelse enligt den drakoniska Espionage Act efter att ha avslöjat krigsbrott som Washington begått i sina krig.

Patel avvisade advokaternas och läkarnas oro över Assanges liv om han utlämnas. Förra året avslöjades CIA-planer på att mörda Assange i London. USA:s förre utrikesminister Mike Pompeo, som besökte Patel i London, har kallats av en spansk domstol för att förklara sin roll i mordplanerna.

Julian Assange, ett offer för USA:s och dess vasallers militärindustriella nätverk, det gentemot kapitalmakten tjänstvilliga politiska etablissemanget och de hukande journalisterna i de flesta av de dominerande medierna i den kapitalistiska världen.

Förra månaden sa AMLO att Mexiko “skulle öppna sina dörrar” och erbjuda Assange politisk asyl om han släpps ur fängelse:

– Han är vår tids bäste journalist och behandlats orättvist, värre än en brottsling. Detta är en skam för hela världen.

I måndags sa AMLO på en presskonferens att Frihetsgudinnan i New York borde rivas ifall Assange döms av en domstol i USA:

Om han förs till USA och döms till långa fängelsestraff för att dö i fängelse, blir det nödvändigt att starta en kampanj för att ta ner Frihetsgudinnan i New York, som fransmännen donerade till USA, för att den kommer inte längre att vara en symbol för frihet.

Morning Star 220705

Mexican president calls for Statue of Liberty to be torn down if Assange sentenced in US

Artikeln har tidigare (8/7) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

You May Also Like