Foto: Siv Aksila.

Lupiner

Gratulerar! Sörmland tillhör de län som fått extra bidrag för att utrota invasiva arter. Förhoppningsvis kommer inte hela summan att satsas på sjögullen i Mälaren. Det finns andra hot.

En rundtur visar att lupinerna inte längre nöjer sig med vägrenarna utan tar över allt större delar av åkrarna. Trots att de anses som ett hot mot bland annat prästkrage händer inte särskilt mycket. Många tycker tvärtom att växten är trevlig.

En cykeltur på den gamla banvallen mellan Eskilstuna och Eklången rekommenderas alla er som inte provat på. Numera finns det bord med bänkar utsatta på inte mindre än tre ställen – varav två på privat initiativ.

Passa på att njut av floran. Där finns åtskilliga växter att kolla in och ta redan på namnet på. På sträckan mellan Eskilstuna och Hällberga finner du så här års ett fint bestånd linneor som dessvärre kommer att få problem om lupinerna tillåts breda ut sig ytterligare.

Värst är det mellan Hällberga och Ärla. Så var så god Eskilstuna kommun! Ni har ett jobb att utföra utan risk för virusspridning.

Siv Aksila

You May Also Like