Intern kritik inom Vänsterpartiet – Nooshi Dadgostar prioriterar inte klimatfrågan tillräckligt starkt

När Jonas Sjöstedt var partiledare tog han titt som tätt upp den klimatkatastrof som närmar sig om vi inte gör allt vi måste för att hålla nere jordens uppvärmning.

På den tiden fick Vänsterpartiet också “högsta betyget” när till exempel Naturskyddsföreningen granskade riksdagspartiernas miljöpolitik. Nu får den nya partiledaren kritik för att Vänsterpartiet “tappat farten” i den viktiga klimatfrågan:

Man har inte prioriterat den tillräckligt högt. Det verkar som att partiledningen är ängslig för den radikala politik som krävs för att ställa om Sverige till ett klimatneutralt föregångsland, i linje med Parisavtalet, att det skulle skrämma bort väljare”, säger Björn Alling, kommunpolitiker från Linköping, som är en av de 140 vänsterpartister som skrivit på en protestlista där man kräver att V måste ta på sig “ledartröja” i den här livsavgörande frågan.

Vilmer Andersen, ledamot i regionfullmäktige i Skåne, har också undertecknat uppropet:

Vi vill vara mycket mer tydliga än vad vi har varit den senaste tiden. Vi får inte glömma bort detta. IPCC-rapporten, Klimatpolitiska rådets rapport, tyder ju på att vi behöver göra stora omställningsinsatser, och det är det vi vill påpeka i vårat upprop”.

Riksdagsledamoten Elin Segerlind, som är Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson, har inte skrivit på uppropet. Men hon stödjer det:

Att säga något annat än att det här behöver vara en absolut topprioriterad fråga, det funkar inte”, säger Elin Segerlind.

Det är inte partiets politik gällande klimatfrågan man i första hand vänder sig mot. De flesta tycker att partiet har “en bra politik”. Men att denna politik fått för lite utrymme, till exempel när man ställer krav på regeringen för att kunna acceptera regeringens höstbudget.

Själv menar Nooshi Dagdostar att hon förstår “att det finns röster inom partiet som anser att klimatfrågan inte får tillräckligt fokus”.

När hon får frågan från tidningen Syre om det finns en intern splittring inom V svarar hon att hon har uppfattningen att partimedlemmarna vill se “mer verkstad”. Och hon säger sig vara glad över att V-medlemmar “pressar på”.

PS. 6 september 2018 kan man läsa Supermiljöbloggen:

Partigranskningen: Vad vill partierna göra för miljön?”.

Där beskriver man vad samtliga riksdagspartier plus Feministiskt initiativ har för miljöpolitik:

Vänsterpartiet har seglat upp som en grön utmanare i kampen om miljöpolitiken och kännetecknas av ett antikapitalistiskt miljöperspektiv med fokus på rättvisefrågor. Tillsammans med Miljöpartiet rankas de som det bästa partiet enligt Naturskyddsföreningens granskning”.

Inte helt oväntat får SD lägsta betyget:

Vill du rösta på ett parti som inte kommer att lyfta ett finger för att lösa miljöproblemen? Då är Sverigedemokraterna partiet för dig. De kommer sist i Naturskyddsföreningens granskning, och motsätter sig dessutom Parisavtalet och viktiga nationella klimatmål”.

Gå gärna in och läs hela rapporten där samtliga riksdagspartiers, samt Feministiskt initiativs, miljöpolitik skärskådas:

Partigranskningen: Vad vill partierna göra för miljön?”.

Man får där en sammanfattande redogörelse för partiernas miljöpolitik. Sedan kan man klicka vidare på varje parti för att få en grundligare beskrivning av respektive partis miljöpolitik.

Rolf Waltersson

You May Also Like