Kreativa rasister

Efter att ett antal skottlossningar med dödlig utgång ägt rum bestämmer jag mig för att surfa ut på diverse skvallerforum på nätet, för att få en vink om vad folket tycker och säger om detta allt för vanliga fenomen. I ett flertal trådar på Flashback, och i ett par kommentarsfält på Youtube, stöter jag på begreppet MENA. “Vad är detta?” tänker jag, “låter som en ny feministisk grupp”. Skvallerskribenterna använder begreppet när det är dags att diskutera etniciteten på de inblandade i skottlossningarna – vilket ungefär 60 procent av trådarna brukar bestå av.

Jag lämnar skvallerhorden för att istället vända mig till Google i min jakt på det mystiska begreppets betydelse. Tillåt mig citera Wikipedia.

MENA är en engelskspråkig förkortning för begreppet Mellanöstern och Nordafrika, Middle East and North Africa. Vid sällsynta tillfällen används inom svenskan varianten MÖNA. Termen används ofta i amerikansk forsknings- och affärstext. Termen täcker en omfattande region från Marocko i nordvästra Afrika till Iran i sydvästra Asien.

Så länge jag levt har rasister kallat alla svenskar med härkomst från mellanöstern för turkar, babbar, blattar och svartskallar. Alla svenskar som på färgskalan befinner sig mellan solbränd skåning och svart afrikan har vart en “blatte” i rasisternas ögon. Nu har alltså ett nytt begrepp lagts till i den rasistiska verktygslådan. Denna gång ett begrepp hämtat från den akademiska världen.

Med detta begrepp kan rasisterna mer effektiv föra sin hatiska retorik på nätet. Aldrig mer några tidskrävande diskussioner om ifall den misstänkte verkligen är “turk” när han istället mycket väl kan vara “syrian” eller för den delen “assyrier”. Nu blir det ordning och reda i rassebubblan. Rashatarna har hittat det perfekta begreppet, ett begrepp som beskriver det folk de avskyr allra mest.

Jag väljer att betrakta MENA som en del i en rationaliseringsprocess hos rasisterna.

Linus Bouvin

You May Also Like