Allsvenska kvalet – tufft läge för AFC Eskilstuna

Det må ha varit stekhett inför första allsvenska kvalmatchen mellan AFC – BP men väl på plats var det en kylig tillställning. AFC förlorade med 0-1 på ett iskallt Tunavallen.

AFC gick igenom Superettan med bara två förluster och släppte bara in imponerande 16 mål. Det var dessvärre alla oavgjorda matcher som såg till att de bara hamnade på kvalplats. Då Helsingborg och Falkenberg plockade trepoängare tog de direktplatserna till Allsvenskan 2019.

AFC öppnade respektlöst inför de 3465 åskådarna. Tempomässigt var det ingen större skillnad mellan de båda lagen och Eskilstunagrabbarna var de som hade mest boll men hade samtidigt svårt att hitta luckor i det kompakta BP-försvaret.

Det kändes tämligen orättvist när BP tog ledningen efter 12 minuter. Men på något sätt var det målet skillnaden mellan Allsvenskan och Superettan. BP ställde om snabbt när de vann en boll en bit in på AFCs planhalva. Kristján Flóki Finnbogason hittade den unga talangen Jack Lahne med en fin djupledsboll som kunde trycka in bollen i mål via AFCs målvakt Gianluca Curci.

Efter målet var inte Brommpojkarna särskilt intresserde av att spela fotboll. De hade några farliga fasta situationer men annars var det AFC som pressade på för att göra mål. Ousmane Camara är en briljant tekniker. Han lekte fotboll mot BP-försvaret och var det största hotet framåt.

Men det ville sig inte, AFC hade svårt att forcera och en viss frustration infann sig vilket ledde till en del heta känslor då BP fortsatte att spela destruktivt. På söndag spelas den andra och avgörande matchen. Situationen ser minst sagt svår ut för AFC men det är ingen omöjlig uppgift. Framför allt när man ser till hur den här matchen såg ut.

Statistik
Skott 9-7
Skott på mål 1-1
Bollinnehav 65% – 35%
Varningar 3-2
Offside 5-1
Hörnor 6-3

Micke Ström

You May Also Like