Kommunstyrets ledande duo, Jansson (S) och Puustinen (M) – tecknade av eFOLKET:s Tommy Bimman Andersson.

Kommunstyrelseordföranden i Eskilstuna Jimmy Jansson (S) riktar vildsint angrepp mot facken

Jimmy Janssons sätt att bemöta oss bekymrar oss väldigt mycket, säger Wallentin Berggren, sektionsordförande i Kommunal till eFOLKET i en kommentar till ett osedvanligt vildsint angrepp på Kommunal, Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare.

Bakgrunden är en skrivelse som de tre förbundens organisationer sände till den ledande duon i kommunstyret, tandemparet Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) i slutet på januari. Facken påtalade i skrivelsen att de bestämt motsatte sig neddragningar och försämringar inom skolan och förskolan.

Som eFOLKET redogjort för i tidigare artiklar har något svar till de tre fackliga organisationerna inte dykt upp. Till eFOLKET meddelade  gymnasienämndens ordförande Muhammed Tahsin då han tillfrågades att en svar skulle komma “nån gång”.

Nu framgår det av en intervju med Jimmy Jansson att nämndordföranden tydligen hade missuppfattat saken. Till Eskilstuna-Kuriren uppger nämligen Jansson att “det är ett medvetet val att inte svara på den [skrivelsen]”.

Jansson säger också i E-K-intervjun:

Ja, vi har bedömt att det inte är möjligt att svara. Dels innehåller skrivelsen en rad påståenden och direkta felaktigheter. Så den är på det viset väldigt svår att bemöta. Vill facken säga upp samverkansavtalet och jobba på annat vis, genom brevväxling, är det bra om de meddelar det.

Kommunals ordförande Wallentin Berggren ställer sig frågande till det Jimmy Jansson anför:

– Om Jansson tycker sig ha sett  “direkta felaktigheter” borde det väl inte ha varit “väldigt svårt att bemöta” oss! Som jag ser det saknar Jimmy Janssons argumentation helt substans. Han vet också att samverkansavtalet i slutänden endast innebär en rätt för oss att informeras och att framföra vår mening. Jimmy Jansson tycker uppenbarligen att det är bekvämast om vi framför vår mening diskret i sammanträdesrummet och sedan låter oss köras över, säger Berggren till eFOLKET

Kommunals sektionsordförande Wallentin Berggren, som menar att kommunalrådet Jimmy Janssons attityd är beklämmande.

Till eFOLKET säger Wallentin Berggren också att facken nu gemensamt kämpar för rimliga arbetsvillkor och samtidigt för en väl fungerande skola och förskola.

– Vi kämpar för barnens och samhällets bästa. För oss handlar det om en röd linje. Vad gäller förskolan och skolan måste neddragningar och försämringar bannlysas. Istället är ju det som måste till förstärkningar och förbättringar!

Att kommunstyrelsen ordförande i E-K-intervjun dessutom anklagar de fackliga organisationerna för att använda “lumpna trick” och ägna sig åt “gyttjebrottning” vill Wallentin Berggren beteckna som beklämmande.

– Jimmy Jansson tillämpar uppenbarligen metoden som baserar sig på devisen “argument saknas – höj rösten”. Och sådant fungerar inte på oss, det vill jag bara en gång för alla göra klart.

LÄS OCKSÅ:

Facken avvisar bestämt Eskilstuna kommuns neddragningsplan gällande förskolan – eFOLKET, 13 mars 2024.

Kommunals sektionsordförande: Vi har fortfarande inte fått något svar från Jansson och Puustinen – eFOLKET, 9 mars 2024.

Skolan i Eskilstuna: Facken väntar fortfarande på kommunstyrets svar –eFOLKET, 16 februari 2024.

Skolorna i Eskilstuna: Fackliga organisationer riktar kraftig kritik mot kommunstyret – Kräver besked! – eFOLKET, 9 februari 2024.

You May Also Like