Bildskapare: Peggy_Marco / Pixabay.

Arrogant US-amerikanskt storföretag vägrar konsekvent teckna avtal – IF Metall svarar med strejk

eFOLKET har tidigare skrivit om att Elon Musks Tesla-bolag har vägrat skriva kollektivavtal med IF Metall i Sverige.

Elon Musks Tessla vill inte teckna kollektivavtal – inte i Sverige heller

Nu är det så att Tesla vägrar skriva kollektivavtal med fackföreningar i alla länder där man har produktion och verksamhet. Företaget hade 2022 över 127 000 anställda över hela världen. Och Elon Musks politik är att inga fackföreningar får finnas på företaget.

Nu har IF Metall tröttnat på Teslas vägran att komma fram till någon överenskommelse. Man har varslat om strejk för de 120 arbetarna på Teslas sju reparations och service-verkstäder som finns i Sverige. I Örebro, Norrköping, Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala och Umeå. En strejk som är satt att bryta ut den 27 oktober. Man har dessutom varslat om strejk för 470 arbetare på 17 andra verkstäder där Teslabilar servas och repareras. En strejk som om ingen överenskommelse görs kommer att bryta ut den tredje november.

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, berättar för radions P1 att de från Teslas Norden-ledning fått höra att de inte har för avsikt att skriva på något kollektivavtal. Det är enbart högsta ledningen, det vill säga Elon Musk, som kan fatta beslut. Och Elon Musks filosofi är alltså att inga fackföreningar får finnas. Så talar en diktator!

Reparatörer som Dagens Arbete har intervjuat har tecknat en mörk interiör på den store entreprenörens företag. En del är fackföreningsmedlemmar andra är det inte, Att vara medlem är inget plus. Inte om man vill få befordran och göra karriär. En del yngre arbetare vill inte riskera sina möjligheter på Tesla. En del säger att de inte kommer att strejka.

Företagets policy är att den som inte är “högpresterande” inte ska jobba på Tesla. Man får sparken helt enkelt. För att komma uppåt på företagets poängskala ska man jobba övertid utan att ta ut ersättning och på alla sätt visa sin “lojalitet” mot företaget.

Företagsledningen har gjort klart att man ska möte strejken med att “skicka in ersättare”. Alltså organisera strejkbryteri! Det var länge sedan öppet strejkbryteri på detta sätt förekom i Sverige. Men anställda som anonymt uttalat sej för Dagens Arbete har inga illusioner om vad Tesla kan göra.

En anonym mekaniker säger:

Jag skulle själv inte bli förvånad om Tesla helt enkelt flyger in strejkbrytare till verkstäderna från övriga Europa. De har väldigt stora resurser. De kanske sparkar alla och betalar. (Skadestånd för olaglig uppsägning – eFOLKETs anmärkning.)
De kanske bara lämnar Sverige helt enkelt. Eller flyger in strejkbrytare. Vem vet, de kanske ställer upp ett skepp i hamnen så får folk köra in bilarna, så kör de ut på internationellt vatten och servar dem. Ingenting skulle förvåna mig.”

Vi vet att vi har att göra med en totalt skrupelfri entreprenör. Och han är inte ensam om sin diktatoriska ledningsfilosofi. Bland unga nyrika entreprenörer är den ofta förekommande. Två företag med svensk ledning agerar just nu på samma sätt som Elon Musk Det handlar om Spotify och Klarna. Fackförbundet för industritjänstemän, Unionen, har lagt ett strejkvarsel mot Klarna. Strejken inleds den sjunde november.

Självklart  är utgången av dessa strejker av mycket stor vikt för alla löntagare. Och det vore fantastiskt om en seger i Sverige skulle bli början på en process där Tesla-arbetare i land efter land kan få råg i ryggen och Elon Musk tvingas på knä.

Vi återkommer i ämnet.

Peter Widén

You May Also Like