Biödskapare (ai): peacemedia_for_future / Piabay.

Det hetsas mot fredsrörelsen – “Borde terrorstämplas!”

Jag lyssnade till Ring P1 i Sveriges Radio 7 december. Sista inringaren för dagen var en Peter Gerdehag från Oskarshamn.

Denne Peter Gerdehag från Oskarshamn menade på fullt allvar att fredsrörelsen borde terrorstämplas:

Fredsrörelsen är så farlig för demokratin och vår frihet i västvärlden att den borde terrorstämplas.

För om inte fredsrörelsen varit så stark på 80-90-talet och fram till nu så hade västvärlden varit starkare rustade, och vi hade kunnat stampa ner foten mot Putin”

Och att fredsrörelsen varit så stark att den kunnat begränsa den militära rustningen beror på ungdomar och kvinnor:

 Alla partier har ett ungdoms- och ett kvinnoförbund (Fel av Gerdehag. Vänsterpartiet har inget kvinnoförbund, min anmärkning), och där har fredsrörelsens tankar slagit rot.

Underförstått – kvinnor begriper sig inte på det här med nödvändigheten av vapen och krig. Och det stämmer på sätt och vis. För motståndet mot militär kapprustning, kärnvapen och Nato-medlemskap är starkare bland kvinnor än bland män.

Frågan är om kvinnor ens borde ha rösträtt eftersom kvinnor i större utsträckning röstar ”vänster” medan männen röstar ”höger”.

Det intressanta är också att programledaren inte ställde några relevanta följdfrågor. När denne Peter Gerdehag påstår att “fredsrörelsen borde terrorstämplas”, var programledaren enda och spontana kommentar; “Ojdå, det var kraftigt”. Sedan bad hon denne Peter Gerdehag att “utveckla” sitt resonemang. Vilket han gjorde utan att programledaren inte ens då ställde någon kritisk följdfråga.

Att jag skriver om denne inringare beror på att jag tror att det tyvärr finns ganska många Peter Gerdehagare bland folk med högerpolitiska sympatier. Man hör ju titt som tätt hur de som det minsta ifrågasätter och kritiserar den militära kapprustningen kallas för landsförrädare och Putinkramare.

Och i borgerliga tidningar används ibland det nedlåtande uttrycket “den så kallade fredsrörelsen”. Fredsrörelsen hånas på ledarsidorna, medan kryperi för den kärnvapenbestyckade supermakten USA normaliseras. Som nu i fallet med de 17 svenska militärbaserna där USA:s krigsmakt skall få tillträde.

Eftersom det idag, 10 december, är Nobeldagen, passar det att återge vad Alfred Nobel skriver i sitt testamente om fredspriset:

Priset skall tilldelas den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”
(se lästips Wikipedia)

Gå gärna in och ta en titt på Facebook och denne Peter Gerdehag från Oskarshamn. Där har “rysshatet” fått ett ansikte.

Om ni går in och lyssnar på inslaget i Ring P1, så är det sista inringaren, ungefär 25 minuter in i programmet. Det går att scrolla fram på tidslinjen så man kommer direkt till inslaget med Peter Gerdehag.

Efter att Sverige ansökte om Nato-medlemskap fick Svenska freds- och skiljedomsföreningen på kort tid 2000 nya medlemmar. (se lästips)

Rolf Waltersson

Lästips:

Ring P1, 7 december

Nobels fredspris – Wikipedia

You May Also Like