Framröstade av Colombias arbetare och småbönder. Fracia Márquez (t.v.) och Gustavo Petro. Fotot från socialismocriativo.co.br

Historisk seger för vänstern i Colombias presidentval

Gårdagens andra omgång i presidentvalet i Colombia slutade med en historisk seger för vänstern. Landets nästa president blir Gustavo Petro, 62-årig ekonom och veteran inom den colombianska socialistiska vänstern. Vicepresident blir den 40-åriga afro-colombianskan Francia Márquez, advokat och känd som aktivist inom miljökampen och kampen för mänskliga rättigheter.

När valresultatet stod klart strömmade gratulationerna in från hela Latinamerika och från många andra håll i världen.

Den brittiske förre Labour-ledaren Jeremy Corbyn hörde till dem som uttryckte sin stora glädje över att folklig mobilisering nu resulterat i att en socialist valts till president i Colombia, ett land som så länge plågats av högerns våldsamma förtryck.

Också USA:s utrikesminister Anthony Blinken har hört av sig. Men hans gratulation riktades till “det colombianska folket som genom att utöva sin rösträtt understrukit styrkan i landets demokrati”. Blinkens formulering kan inte tolkas som annat än en diplomatiskt inlindad solidaritetsförklaring riktad till den i valet besegrade högern. En höger inom vilken det säkert redan nu dväljs planer på en upprepning av Chile 1973, det vill säga en militärkupp med aktivt stöd från Washington.

USA, som har sju militärbaser i Colombia, har under alla år hållit de förtryckande högerregeringarna och den terroristiska militären under armarna. Och den colombianska överklassens militärkast är idag genom “partnerskap” knuten till den transatlantiska kapitalismens militärallians NATO.

Segern för den folkliga vänstern i presidentvalet är ett första steg i byggandet av ett Colombia präglat av jämlikhet och anständighet. Den akuta uppgiften formulerades inför medierna av den under valrörelsen mordhotade Francia Márquez, i samband med att hon i söndags lade sin röstsedel valurnan:

Under de senaste dagarna har min hemstad utsatts för bombhot … Jag lägger nu min röst för att vårt samhälle i framtiden inte skall utsättas för våld och människor inte ska behöva leva i skräck.

Francia Márquez.

You May Also Like