Latinamerikas första vaccin mot Covid på god väg!

Häpnadsväckande: Kuba med fyra vaccinmöjligheter, trots blockad och påtryckningar!

Cuba Solidarity Campaign 121116

Översättning: Zoltan Tiroler

Kuba är det första land i Latinamerika och Karibien att ha ett möjligt vaccin mot coronaviruset i kliniska försöksfasen. Kubas vetenskap och bioteknologi är bland de mest framstående i Amerika och det har placerat landet i en framskjuten position vad gäller utveckling av vacciner jämfört med andra länder i regionen. Landet har redan omfattande erfarenhet av att utveckla vacciner mot olika sjukdomar. För att bekämpa Covid-19 har Kuba lyckats att lansera fyra typer av vacciner som är i ett utvecklingsskede.

I veckan hölls ett event där chefen för BioCubaFarma Eduardo Martinez Diaz framträdde och gav flera uppgifter om Kubas kamp mot pandemin. Han belyste att arbetsgrupper analyserar de data som dagligen framkommer.

Kubas president Miguel Diaz-Canel har givit fullt stöd till företagets forskning och uppmuntrat till accelererad takt i arbetet. Som ett resultat är Kuba bland de första länder som kan lägga till fyra möjligheter till ett vaccin.

Den första av dessa kallas Soberana 01, även om Kuba senare föredrog ett liknande alternativ Soberana 02. Dr. Vicente Verez Bencomo, chef vid Finlays Vaccin Institut: “Tanken är att ha flera alternativ för att klara denna utmaning effektivt”. Bägge varianterna av Soberana syftar till att tillföra kroppen en hög nivå av antikroppar. Båda använder samma antigen som produceras av CHO-celler och bioteknologi för att tillverka dessa antikroppar. “Vi siktar på att uppnå, med en dos av en av Soberana 01-varianterna, att höja försvaret hos personer utan symptom från att bli sjuka”, sa doktorn.

Vetenskapspersoner intygar att Soberna 01 ger mycket hög säkerhet, att det inte finns några negativa bieffekter men att fler resultat behövs. Fem varianter har testats på över 100 personer. När det gäller Soberana 02, ett vaccin i vilket virusets antikropp och en tetanus toxoid kombineras, har slutsatsen dragits att en av dess varianter ger en kraftfull immunitet.

Vérez Bencomo bekräftade att en stor del Kubas befolkning kan vaccineras under första halvåret 2021. Det har också tagits fram två nya vaccinförslag för att bekämpa coronaviruset. Center for Genetic Engineering and Biotechnology (CIGB) lämnade för några dagar sedan dokumentation för att hos Center for State Control of Medicines, Medical Equipment and Devices registrera dessa två nya möjligheter så att också de kan gå in i fasen av kliniska försök. En av dem kallas Mambisa (CIGB 669) och tas via näsan. “Enligt studier på primater upptäckte vi att denna kan skapa antikroppar och möter också de övriga uppsatta målen”.

Den fjärde kandidaten är Abdala, som tas intramuskulärt, som behöver gå igenom kliniska försök för att utvärdera dess effektivitet.

Kuba har alltså utvecklat fyra alternativ och syftet med samtliga är att finna det mest effektiva bland dem.

Cuba Solidarity Campaign 121116

Cuba Amazes With Four Vaccine Possibilities

Artikeln tidigare (18/12) publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like