Lasse (t.v.) och Jouni, beredda för turnéstarten. Bussen utgår från Eskilstuna; som får återbesök den 27 augusti, då det blir informationsaktiviteter på Domustorget. FOTO: Gunnar Gustafsson.

Jouni och Lasse på solidaritetsturné för Kuba

Jouni Stenberg från Eskilstuna och Lasse Steiner från Avesta har känt varandra sedan ungdomen, och hela tiden har kanske det som främst förenat dem varit deras gemensamma socialistiska övertygelse.

Deras övertygelse har för Jouni och Lasse också inneburit ett brinnande engagemang för Kubas försök att bygga ett socialistiskt samhälle i skuggan av en mäktig fientlig granne, som ända sedan revolutionen 1959 på alla tänkbara sätt vinnlagt sig om att försvåra livet för kubanerna.

Engagemanget för Kuba har gjort att båda under många år varit medlemmar och aktiva inom Svensk-Kubanska Föreningen.

I dagarna ska de tillsammans bege sig ut på en Sverige-turné. Avsikten är att sprida information om Kuba, träffa solidaritetsaktiva på orter runt om i landet och försöka knyta nya kontakter för solidaritetsarbetet.

Vi åker med en minibuss, laddad med högtaleri och informationsmaterial. Lasse och jag ska besöka tio orter, från Sundsvall i norr till Eskilstuna i söder. Sedan tar en kamrat som heter Göran Willgren över bussen och fortsätter söder. Åtta ställen söderöver kommer att få besök, från Norrköping till Lund. På varje ort kommer medlemmar i lokalorganisationen att vara med, berättar Jouni för eFOLKET, då vi träffas inför turnéstarten.

[Om turnén och tider och platser: Läs här]

Lasse vill betona att det idag är väldigt viktigt att sprida kunskap om Kuba och att stärka solidariteten med kubanerna försök att bygga ett jämlikt och humant samhälle:

Kuba har drabbats hårt ekonomiskt av pandemin, som under två år totalt slog ut turistnäringen, som är landets viktigaste inkomstkälla vad gäller hårdvaluta. Samtidigt skärpte Trump blockaden och det sista han gjorde var att föra upp Kuba på USA:s lista över så kallade skurkstater. Och Biden har valt att gå på i samma spår. Det är helt sjukt.

Han tillägger att Kuba nu biter ihop och försöker komma ur den påfrestande situationen:

Jouni och jag var på Kuba tidigare i år. Vi deltog i en så kallad solidaritetsbrigad. Vi kunde se vilka problem, varubrist med mera, som blockaden ställer till med. Men vi kunde också se hur kubanerna stretar på, och att de allra flesta inte för ett ögonblick tänker vika ner sig för stormaktsgrannens utpressning.

Att ytterligare stärka Svensk-Kubanska Föreningen medlemsmässigt är något som Jouni ser som mycket viktigt:

Varje år röstas det, på Kubas initiativ om blockaden, i FN:s generalförsamling. USA får bara stöd från ett litet fåtal stater. Mellan 180 och 190 stater, alltså runt 90 procent av församlingen, röstar för att USA ska upphöra med blockaden. Men USA struntar i FN-medlemmarnas mening. Sverige, som alltid röstar mot blockaden, gör sedan under årets övriga dagar som de andra västländerna – struntar i att på något enda sätta press på USA. Här måste det byggas upp en opinion för att Sverige ska agera. Svensk-Kubanska måste stärkas så att vi kan bidra till det. Bland annat genom att öka medlemsantalet. Blir man medlem får man till exempel vår tidskrift, som är jättebra och informativ, fyra gånger om året. Då kan man i vardagen, bland kompisar och bekanta bli bra på att sprida kunskap.

Och  i det sammanhanget är ju vår hemsida också attans viktig, tillägger Lasse, som också poängterar att motsvarigheter till Svensk-Kubanska Föreningen finns i många andra länder:

Solidaritetsarbetet för Kuba måste vara både internationellt och attans lokalt, i folks vardag.

eFOLKET önskar Lasse och Jouni, och deras aktivistkamrater i Svensk-Kubanska lycka till med turnén, och vi kommer överens om att när den är avslutad i mitten på september ska vi träffas igen, för en summering av hur det gått.

PS: Om någon som läser detta vill delta när bussen passerar någon eller några av orterna är det bara att ringa till:

Lasse: 073 040 93 41

Jouni: 070 28156 56

You May Also Like