Kubas FN-delegation, med utrikesminister Bruno Rodriguez, följer nöjt omröstningen i FN.

Förnedrande nederlag för USA i FN. Världssamfundet stöder Kubas krav på slut på blockaden.

 Nytt nederlag för USA och seger för Kuba i FN

Artikeln tidigare (7/10) på svenska  publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Översättning: Zoltan Tiroler

Kubas resolution mot USA:s blockad vann en överväldigande seger i FN:s Generalförsamling, idag 7 november. Kubas resolution fick stöd av 187 länder. Som vanligt röstade USA och Israel emot. Men de fick i år sällskap av Bolsonaros Brasilien. Ytterligare två USA-beroende högerregeringar lade ned sina röster, nämligen Colombia och Ukraina. Slutligen utnyttjade Moldavien inte sin rösträtt över huvud taget.

USA:s påtryckningar på en rad resurssvaga länder gav inte det önskade resultatet. Allt kan inte köpas för pengar. I 28 år, sedan 1992, har Generalförsamlingen, med ökande majoritet, ställt sig bakom den kubanska resolutionen och kräver slut på den snart 60-åriga blockaden.

Kubas utrikesminister konstaterar att:

– 187 länder röster för ett slut på blockaden, det är en odiskutabel isolering av USA.

USA:s resultatlösa hårda påtryckningar på länder för att följa USA visar på den moraliska bankrutten och rötan i USA-regeringen. Det är ytterligare en överväldigande seger för Kuba och vårt heroiska folk.

Det är en seger för sanning och rättvisa, twittrade utrikesministern.

[svenska och västerländska media kommer som vanligt att med tystnad förbigå detta förnedrande nederlag för stormakten. 187 länder – här kan man faktiskt tala om världssamfundet, något som här bara brukar innefatta västvärlden].

Cubadebate 191107

Victoria de Cuba en ONU

You May Also Like