Gissa vem som vill öka krigsbudgeten med 30 miljarder dollar?

En riktigt krigsbudget – Varför reagerar inte svenska medier?

Rysslands militära utgifter 2017 var 67 miljarder dollar enligt det internationella fredsforskningsinstitutet SIPRI 2017. Om Ryssland president Vladimir Putin föreslog att öka landets militärutgifter med över 30 miljarder dollar, det vill säga nästan 50 procent, hur tror ni svenska medier skulle skriva om detta?

Tror ni inte att det skulle bli stora rubriker och långa artiklar samt ledare om ökat krigshot, nyhetsinslag i Radio och TV, debattprogram och intervjuer med försvarsministern och militära expert. För inte skulle väl den uppgiften bara vara förekomma litet undanskymt i en längre artikel om Rysslands budget.

Men nu var det faktiskt detta som inträffade den här veckan. Dagens Nyheter, har faktiskt haft en artikel om att landets president hade föreslagit en höjning av landets militärbudget med drygt 30 miljarder dollar, men det var en undanskymd uppgift i en av ett tjugotal meningar om hela budgetförslaget.

Nu handlade artikeln förstås inte om Ryssland, utan om USA, där enligt Dagens Nyheter, landets president Donald Trump föreslår just en ökning av anslagen till de militära rustningarna på över 30 miljarder* dollar. Ja, man skriver givetvis inte rent ut att det handlar om en ökning med över 30 miljarder, utan så här: ”Bland annat vill Trump öka de militära utgifterna med fem procent, höja anslaget för arbetet mot opiatberoende och förbättra sjukvården för krigsveteraner.”

För DN hade denna uppseendeväckande ökning av USA:s krigsbudget inte större dignitet än mer pengar för arbete med opiatberoende och att landets krigsveteraner ska kunna få bättre sjukvård, säkert lovvärda höjningar av anslagen, men knappast något som berör människor utanför USA.

Hur mycket pengar som världens redan idag i särklass största krigsmakt, USA, ökar sina militärutgifter, det berör däremot verkligen människor i hela världen. Man kan också fråga sig hur rimligt det är att ett land, USA, nästa budgetår kommer att lägga ner lika mycket pengar på sin krigsmakt, som de övriga 14 länderna av 15 länder som har de största kostnaderna för sin krigsmakt?

President Trumps budgetförslag innebär dessutom nedskärningar inom  bland annat välfärdssektorn, enligt DN-artikeln: ”bland de som omfattas av nedskärningarna finns miljömyndigheten EPA, jordbruksdepartementet och Medicaid, det statliga programmet för sjukvårdsförsäkring.”

Det är lätt att tänka sig följande rubriker om Putin hade lagt fram ett liknande budgetförslag:

”Ryssland ökar militärutgifter med 50 procent!”

”Putin rustar för KRIG!!!!”

”Putin satsar på vapen och skär ner på sjukvård och miljövård!”

Nu blev det inte några sådana rubriker. Dagens Nyheter bedömde att det är lugnaste för oss svenskar att inte bryr sig om de US-amerikanska rustningarna. Det är ju ändå bara andra folk som drabbas av de amerikanska bomberna, krigen och hoten.

Foste Hjälte

*USA total krigsbudget är redan nu över 600 miljarder dollar

 

 

 

You May Also Like