Glassig parasitism.

Föreläsning om vägen till den första arbetsfria miljonen

Tisdagen den 5 mars anordnade Unga Aktiesparare i Västerås en föreläsning på Mälardalens Högskola. Föreläsningen bar namnet “Grundkurs i aktier – vägen till din första miljon”. “Snitsigt namn”, tänkte jag när jag fick se eventet på Facebook, “det lockar säkert några törstande själar”. Jag bestämde mig för att själv gå dit för att se vad det hela handlade om.

I salen Omega, en av högskolans största salar, hölls föreläsningen, vilken inte alls visade sig räcka, salen var långt över fullsatt när det var dags för den unga föreläsaren, tillika lagerchefen, Carl Isaksson, att dra igång. Tillställningen drog uppskattningsvis omkring 400 åhörare, där cirka 90 procent var under 30 år. De gråhåriga bländade mig med sin sällsynthet. Och syret sjönk snabbt i den till trängsel fyllda lokalen.

Föreläsningen gav en introduktion till aktiemarknadens elementära grunder, och innehöll ingenting som den som regelbundet läser dagstidningarna inte kan. Ändå antecknandes det flitigt av de många åhörarna. Det gavs tips om hur man ska investera i fonder för att trygga upp sin pension, och förklaringar i hur mycket mer man tjänar på aktier i jämförelse med insättning på vanligt sparkonto. Efter 45 minuter var det dags för paus och trånande efter luft passade jag på att hoppa över det igenkorkade ledet, för att sedan ta mig till tåget.

På väg ner till centralstationen reflekterade jag över det jag precis varit med om. “Snitsigt namn som sagt, och smart marknadsföring får man erkänna” var min slutsats. Jag fortsatte reflektionen med att undra ifall om det nu bara är namnen på föreläsningarna som avgör uppslutningen så kanske eFOLKETs nästa föreläsning borde heta “Grundkurs i klimattänk – så räddar vi vår jord”. Men så slog mig tanken att nästan alla klimatföreläsningar ju heter något åt det hållet, och att dem minsann inte lockar några 400 personer – och i synnerhet inte 370 ungdomar.

Jag ökade takten. Försökte fly den kyliga marskvällen. Köpte en kaffe på pressbyrån som fick hålla mig varm under resan hem till Eskilstuna.

Linus Bouvin

You May Also Like