Internationella kvinnodagen 8 mars i Eskilstuna

Eskilstuna kommun uppmärksammar kvinnors villkor i samhället för att bidra till ökad jämställdhet och fortsätta vara Sveriges mest jämställda kommun.

Vi uppmärksammar internationella kvinnodagen med föreläsningar, föreställningar, filmvisning, boktips, goda exempel och utställning.

• Frukost från Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning. Lisa Friberg, ordförande i jämställdhetsberedningen, presenterar den rapport som beredningen lämnat till kommunstyrelsen. Tid: 8.00–9.00, Plats: ABF-huset, Kungsgatan 14

• Filmvisning av ”Moa Martinson – landsmodern”: Tid: 9.15-10.45 Plats: ABF-huset, Kungsgatan 14

11.30-13.00 Sopplunch och föreläsning på ABF. ”Rättspolitik, strukturell rasism ur ett feministiskt perspektiv”
men Linda Westerlund Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson i riksdagen och Maria Chergui,
gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna.
Öppet för allmänheten.

• Miss Weltmeister – ett brutalt, skamlöst och befriande clownsolo om att vara duktig i prestationssamhället. Tid: 12.00 och 17.30 Plats: Contrast, Kriebsensgatan 4

• Goda exempel på konkret jämställdhetsarbete på vård- och omsorgsförvaltningen. Medarbetare från vård- och omsorgsförvaltningen berättar om tre exempel på vad som görs för att öka jämställdheten för äldre och personer med funktionsnedsättning. Tid: 12.00–12.45 Plats: Caféscenen, ABF-huset, Kungsgatan 14

• Föreläsningen ”På männens villkor?”. Om kvinnors kamp för inflytande i det tidiga 1900-talets Eskilstuna. Arkivarie Oskar Nilsson berättar hur det gick till när den socialdemokratiska kvinnoklubben bildades. Tid: 12.00–13.00 Plats: Eskilskällan, stadsbiblioteket

• Boktips för alla åldrar på tema jämställdhet och normkritik. Ellinor Mark och Anna Palm Kåberg från Stadsbiblioteket tipsar om böcker. Tid: 13.00 Plats: Caféscenen, ABF-huset, Kungsgatan 14

• Temavisning: Konstnär & konstnärinna Konstpedagog Isabelle Paredes berättar om Alice Nordin, Ruth Milles och Sigrid Hjertén – några av konstnärerna i samlingen som kanske inte fått den uppmärksamhet de förtjänar i konsthistorien. Tid: 13.00–13.30 Plats: Eskilstuna konstmuseum

• Föreläsningen ”Den bedrövade änkan på Sundbyholm”. Om att vara godsägare och änka på Sundyholms slott början av 1600-talet. Antikvarie Sanna Nyholt berättar om Kristina Ribbing som levde på Sundbyholms slott för 400 år sedan. Tid: 14.00–15.00 Plats: Eskilstuna stadsmuseum

• Utställning baserad på Moa- Lina Olbers Croalls bok ”I mitt namn”. Tid: 4-24 mars under stadsbibliotekets öppettider Plats: Stadsbiblioteket

Fri entré till samtliga evenemang, ingen föranmälan krävs.

Fullständigt program se www.eskilstuna.se/kvinnodagen

 

Fler evenemang:

I Feministiskt perspektivs kalendarium finns allt från kvinnovandring till demonstrationer, seminarier, utställningar, konsert och fester, med start klockan 7.30 på morgonen den 8 mars till 03.00 på natten på nadra håll i Sverige.  https://feministisktperspektiv.se/

Seminarier och debatter: Många museer runt om i landet anordnar debatter och seminarier kring kvinnohistoria med fokus på rösträtten.

Nationalmuseum i Stockholm markerar 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt i Sverige tillsammans med Hertharedaktionen.

I Skara bjuder Västergötlands museum Stadsträdgården på musik, föreläsningar, mingel och livsviktiga samtal.

På Umeå universitet går det att lyssna och diskutera om samtyckeslagstiftningen förändrar den svenska våldtäktskulturen.

Vill du veta om Varbergs kvinnorörelse för 100 och sedan, kan du delta på ett seminarium med Nätverket Fränkorna som består av fem kvinnor i Varberg som forskar och skriver om Varbergskvinnor i historien och i nuet.

Den radikala idén att kvinnor är människor , arrangeras av Historiska museet.

Metoo-frågan som dominerade debatterna under förra årets kvinnodag fortsätter att diskuteras och flera seminarier och föreläsningar handlar om konsekvenserna och effekten av rörelsen. Bland annat anordnar Karolinska institutet, i samarbete med flera andra universitet, seminariet Motverka sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet i akademin, om hur svensk högskolesektor gemensamt kan förbättra arbets- och studiemiljön på landets lärosäten. Ett annat seminarium ägs rum i Linköping: Forum för genusvetenskap och jämställdhet, Linköpings universitet. Lund Universitet anordnat seminarium med tema: #Metoo – och nu då?

Om 100 år med allmän rösträtt, kan en lyssna på öppen föreläsning med författare från antologin “Rösträttens århundrade”. Seminariet arrangeras av Genusvetenskapliga kollegiet, Malmö Universitet.

I Sollentuna i Stockholm arrangerar Sollentuna kvinnojour ett seminarium med tema: 100 år av kvinnors rösträtt till #metoo.

Musik, film, litteratur och konst: I Kalmar kan en fira den internationella kvinnodagen tillsammans med Scenkonst Kalmar, Silvia Imam börjar sin turné Helig moder tour, i Linköping och kommer till Stockholm den 8 mars. Artisten, syrisk-amerikanska Mona Haydar gör sin första spelning i Sverige. Och Afghanistans första kvinnliga orkester spelar i Berwaldhallen när Sveriges Radio minns Nils Horner.

Somalias superstjärna Maryam Mursal öppnar Selam festival Stockholm 2019 kvinnodagen.

Många bokreleaser, teater- och filmvisningar samt konstutställningar med tema kvinnors liv och jämställdhet har valt just den 8 mars som premiärdatum. Bland annat har filmen En kvinna bland män, i regi av Mimi Leder, biopremiär på 8 mars. En utställningen i Göteborg av queers, med titeln Vi är här är en av många utställningar under 8 mars 2019.

I Göteborg blir det en kväll om musik, patriarkat och förändring med smygsläpp inför Bokmässan och bokrelease av Emma Knyckares bok Patriarkatet får inte festa med oss om Statement festival, med foto av Annika Berglund, och Annah Björks bok Ni måste flytta på er – från Girl power till revolution.

Demonstrationer och manifestationer ute på centrala delar av stora och små städer men också på många förorter är arrangerade av olika koalitioner bestående av organisationer, kvinnogrupper, politiska partier eller lokala kvinnojourer och kvinnogrupper.

Oavsett var en befinner sig under 8 mars går det dock att delta i Digital manifestation för #lönheladagen 8 mars. Arrangörerna skriver: ”Klockan 16:06 på Internationella kvinnodagen den 8 mars sätter vi tillsammans press på riksdag, regering och arbetsgivare för jämställda löner. Fäst klockslaget på din profilbild”.

Efter alla stora och små demonstrationer och gatumanifestationer, seminarier och utställningar, som varje 8 mars, är det dags för ”Vi tar natten tillbaka”, Reclaim the night. Ta natten tillbaka har blivit en internationell rörelse mot mäns våld mot kvinnor och transpersoner. Varje år hålls Ta natten tillbaka-demonstrationer i över 30 länder världen över. Ta natten tillbaka i Sverige: I Göteborg, Stockholm och Malmö.

 

Läs mer här: https://feministisktperspektiv.se/kalendarium/alla_evenemang/

 

 

You May Also Like