Folken i Bolivia och Kuba tillbakavisar högerns provokationer

Bakslag för högerns strejkuppmaningar

People´s Dispatch 211011

Anti-government strike by far-right in Bolivia diminished by counter-mobilizations by working class

Översättning: Zoltan Tiroler

Högerkrafter hade uppmanat till generalstrejk i måndagen 11 oktober i både Kuba och Bolivia. Uppmaningarna till kubanerna kom från Miami och har spritts vitt och brett via sociala medier. Men livet fortsatte som vanligt trots de bombastiska uppmaningarna från Kubamaffian. Någon generalstrejk blev det inte.

I Bolivia var det fascisten Camacho som uppmanade till  generalstrejk i protest för att han kallats för att redogöra för sin roll i den blodiga statskuppen 2019. Camacho är känd för sina våldsmetoder genom sina fasciststormtrupper i staden Santa Cruz. Men Camachos anhängare möttes av bolivianer som gick ut på gatorna för att försvara demokratin.

Som svar på den regeringsfientliga strejken som extremhögern utlyst i Bolivia, gick människor ut på gatorna i olika delar av landet för att visa sitt stöd för den socialistiska regeringen. Dessutom rapporterade lokala medier att verksamheter pågick normalt i landet.

12 oktober höll sociala rörelser, fackföreningar och ursprungsfolksorganisationer mobiliseringar i hela landet i försvar för demokratin, den socialistiska regeringen Luis Arce och ursprungsbefolkningens flagga, Wiphala.

Den 24-timmars strejk som extremhögern kallat till mot regeringen trängdes tillbaka genom massiva mot-mobiliseringar från arbetarklassen och folkliga sektorer. Sedan midnatt har bolivianer marscherat i olika delar av landet till stöd för regeringen och de tar avstånd från destabiliseringsförsöken från högern.

I huvudstaden La Paz demonstrerade hundratals medborgare och ropade slagord som “aldrig statskupp igen!” I Santa Cruz, en provins med en stor bas av högergrupper och oligarki, förklarade invånarna i Plan 3000-distriktet att de skulle tillåta högern att blockera vägarna i provinsen. I provinsens huvudstad, Santa Cruz de la Sierra, demonstrerade människor till stöd för socialistpartiet MAS mot extremhögerns ledare och guvernör Fernando Camacho liksom mot Pro Santa Cruz Civic Committee och dess chef Romulo Calvo, som utlyst strejken.

Camacho (t.h) leder fascistiska grupper i provinsen Santa Cruz, där han är guvernör.

Den bolivianska nyhetsbyrån Kawsachun News rapporterade i morse att “strejken mot MAS har misslyckats i varenda stad och alla arbetar normalt, bortsett från några välbärgade distrikt i Santa Cruz.”

Gustavo Arce från Bolivias LO, Central Obrera Boliviana COB, bekräftade att affärerna löpte normalt i landet. “Läget är normalt och den utlysta strejken finns inte”, sade fackföreningsledaren i en intervju med boliviansk TV.

Strejken utlystes 1 oktober, samma dag som åklagarämbetet kallade Camacho att vittna om sin roll i statskuppen 2019 mot president Evo Morales. Camachos extremhögerorganisation betecknade den juridiska handlingen som “politisk förföljelse.”

Olika politiska och sociala ledare fördömde hans uttalande och ansåg att ledarna för dessa kommittéer försöker att få till straffrihet för de ansvariga för kuppen och de massakrer som följde på de som gjorde motstånd mot kuppen. Camachos anhängare har riktat hot mot såväl journalister som aktivister.

Förutom de regeringstrogna demonstrationerna idag planeras stora manifestationer tills imorgon. Ursprungsfolkens organisationer, sociala rörelser och fackföreningar kommer att mobilisera 12 oktober, en dag som firas som “avkoloniseringsdag” i Bolivia.

Dessa mobiliseringar utlystes 3 oktober till försvar för demokratin och president Arces regering och mot de förolämpningar mot Wiphalaflaggan från Camacho och hans anhängare de senaste veckorna. Wiphalan är en nationell, patriotisk symbol som erkänns i författningen. Den representerar kampen för erkännande och jämlikhet för ursprungsbefolkningen och är en helig symbol för den Plurinationella staten Bolivia.

People´s Dispatch 211011

You May Also Like