Ett laboratorium för mediemanipulation – rapporteringen om Kuba

Vi har daglig kontakt med folk i Kuba. Och vi känner inte igen oss i den bild medierna ger. I söndags förekom ett dussin demonstrationer med olika krav, en del regeringsfientliga, andra inte. De samlade mellan 100 och 500 personer. På en del håll blev det våldsamt med stenkastning, välta bilar och attacker på offentliga byggnader. Vanliga kubaner svarade med betydligt större demonstrationer. Sedan dess har det i stort sett varit lugnt och livet återgått till det normala. Något som media inte vill acceptera. Nedan räknas några exempel upp på mediemanipulationen och vi har i tidigare artiklar också belyst den. Det är viktigt då vi får frågan ”Varför ska vi lite på er och inte på etablerade medier?” Läs artikeln. Även om Sverige inte nämns i ursprungsartikeln (som har källhänvisningar till alla påståenden) så är svenska medier definitivt inte bättre än de som räknas upp.

Zoltan Tiroler, ordförande i Svensk-Kubanska Föreningen

Den ekonomiska blockaden i kombination med pandemin och utebliven turism har lett till brister i försörjningen och armod för Kubas folk. Och en enorm operation på sociala medier, organiserat från USA, har lett till att en del kubaner protesterar mot sin regering. I vissa fall mycket våldsamt. Det är samma typ av hybridkrigföring som USA tidigare använt sig av i till exempel Venezuela och Bolivia.

Bombardemanget av medierna från mäktiga system av “big data”, robots och cybertrupper ligger bakom ett otal budskap. I dessa är foton ett viktigt element i bedrägeriet och manipulationen. Några axplock:

·       Fotot av en pojke som påstås ha dödats av kubansk polis, visar ett offer för gängkriminalitet i Venezuela

·       Foton på stora manifestationer mot Kubas regering som i verkligheten äger rum i Egypten, Argentina och Spanien

·       Foton på kubanska armén i en parad som skedde för fyra år sedan

·       Foton på hemlösa kubaner som i verkligheten lever i USA

·       Lögner som att Raul Castro skulle ha flytt och där man visar bilder på ett statsbesök han gjorde i Venezuela för flera år sedan

·       Lögnen om att tolv personer skulle ha dött på ett sjukhus

·       [Till detta kommer påståenden om att ”folket” intagit staden Camagüey och liknande totalt substanslösa lögner. En ”nyhet” visar ”bedjande kubaner”, men är från Centralamerika osv.]

Det ovanstående gäller nätet. Men hur ser det ut i de stora medierna som ska vara “seriösa, objektiva och oberoende”? Här är det gemensamma ett stort antal foton som visar folk som demonstrerar FÖR revolutionen, framställs som om de gjorde det motsatta.

·       New York Times visar ett foto från en demonstration som påstås vara mot regeringen men där man kan se Gerardo Hernandez Nordelo, koordinator för Kommittéerna för Revolutionens försvar och dekorerad som “Kubas hjälte”.

·       CNN, under titeln ”Frihet, sången som Emilio Estefan tillägnat Kuba”, illustreras av ett foto på arbetare i Havanna som stöder revolutionen.

·       Samma CNN, säger i en annan artikel att i “San Antonio de los Baños utmanade hundratals personer polisnärvaron.” Men de som visas på fotot bär på bilder av den revolutionäre ledaren Lazaro Peña.

·       Samma bild publicerades av spanska TV också där med ett foto med texten: “Tusentals personer tog gatorna i Kuba i besittning i historiska protester mot regimen”. TV publicerade, i en annan nyhet och med ett annat foto, folk som stöder revolutionen, men där TV påstår att det rör sig om en “våg av protester mot regimen utan motstycke.”

·       På samma sätt gör BBC, som för att illustrera ”massiva protester” i Kuba publicerade ett foto på aktivister i Kommittéerna för Revolutionens Försvar.

·       Den uttrycksfulla rubriken i mexikanska dagstidningen Por Esto var ett budskap mot Kubas regering: ”Skandalöst!” Men det som är skandalöst är mediemanipulationen, då fotot som visas är folk som stöder revolutionen i Havanna, med flaggor från 26-julirörelsen (Rörelsen som grundades av Fidel Castro).

·       Det var inte den enda tidning som publicerade fotot med den lögnaktiga texten. Det gjorde också de spanska tidningarna El Mundo och El Pais (och i Sverige: DN, Expressen och Sydsvenskan).

·       Samma medier som framställer riktiga terrorister som oskyldiga änglar och skriver om “förtryck” när polisen anländer, gör tvärtom när det gäller protester i Colombia, Chile, Frankrike och Spanien.

·       Medan de inte skriver en enda rad om de mobiliseringar med tusentals personer – ja, just det, tusentals – som försvarar revolutionen mot USA:s blockad och som genomförs över hela ön. Om dess, tro det eller ej, inte ett ord.

Till detta kan fogas att Kubas UD sedan 11 juli ligger under en omfattande cyberattack [Cubainformacion 210716  – med utförliga källhänvisningar i originalet].

Laboratorio fotográfico de la protesta en Cuba

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen Kanyler till Kuba, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

You May Also Like