Richard Bransons rymdfarkost Virgin Galactic landar efter den första resan. Avfotograferat från dataskärmen.

Rymden nästa – Den nya statussymbolen för rika människor som har allt

Nu ska några av överklassens absoluta rikaste ge sig ut i rymden:

Jeff Bezos – grundaren av nätjätten Amazon och en av världens rikaste män.

Elon Musk – medgrundaren av betaltjänsten Paypal och bilmärket Tesla.

Richard Branson – superentreprenör och grundare av rymdturistbolaget Virgin Galactic, skivbolaget Virgin Records och flygbolaget Virgin Atlantic.

Först ut i denna statusjakt bland dollarstinna alfahannar blev den brittiske miljardären Richard Branson som i söndags 11 juli gjorde sin rymdfärd i farkosten som hans företag Virgin Galactic byggt för passagerare som vill ut i rymden. Branson har kallat resan för ett startskott för en nya era rymdturism:

Svenska Yle skriver:

Testflygningen startade från delstaten New Mexico. Ombord fanns fem personer, två piloter och tre uppdragsspecialister dit Branson räknas.

Farkosten flög först upp till en höjd på kring 15 kilometer, varpå kabinkapseln lösgjorde sig från bärraketen. Därefter antändes kabinkapselns egen motor, som vände kapseln uppåt och sköt den rakt lodrätt till en höjd på kring 86 kilometer.

På den höjden slogs motorn slutligen av och passagerarna upplevde några ögonblick av minimal tyngdkraft, varpå kapseln vände och gled tillbaka till jorden.

Avfärd var vid 17.30 finsk tid, och besättningen landade drygt en timme senare på samma landningsbana i New Mexico.

Vad ska man säga?

Det är kul med miljardärer som håller på. Det ska bli spännande att se hur många som köper färderna. Många menar att marknaden är överskattad, att upplevelsen är för futtig för priset. Men det är ju människor med en massa pengar som kan ägna sig åt sådan exklusiv turism, säger Sven Grahn, senior rymdforskare på KTH. Källa: Ny Teknik 2021-07-09

Smaklöst tycker andra:

– Att ge sig ut i rymden, mitt framför ögonen på de många miljarder människor som kämpar varje dag, är lite som att njuta av en stjärnmåltid från en Michelinkrog framför ett härbärge för hemlösa, menar Ben Bramble, som undervisar i filosofi vid Australian National University. Källa: Ny Teknik 2021-07-09.

Detta lilla rymdskutt där man får uppleva “några ögonblick av minimal tyngdkraft” är bara början. I alla fall om man ska tro Elon Musk, som siktar betydligt högre:

Musk har siktet inställt på att skicka upp turister i omloppsbana, en resa som skulle kosta flera miljoner dollar. Space X siktar också mot bemannade resor till månen och Mars om bara några år. Musk har beskrivit det som en dröm att etablera en mänsklig koloni på Mars, skriver Ny Teknik.

Rolf Waltersson

You May Also Like