I september förra året upphandlades fyra kommunala hemtjänstenheter i Eskilstuna av vård- och omsorgsbolaget Attendo, som börsnoterades år 2015. Bolaget gjorde bara under år 2016 en vinst på 649 miljoner kronor, trots det går inget in i verksamheten. I Eskilstuna märks istället besparingarna genom att tiden hos varje vårdtagare har minskat efter övertaget samt att de anställda upplever en högre stress.
Upphandlingen gällde Tunafors, Öster, Svalan och Husby som nu drivs i privat regi. Sedan tidigare driver Attendo äldreboendena vid Ekebyvägen och Eskilshem. Det var den 14 februari 2017 som Vård- och omsorgsnämnden i Eskilstuna kommun fattade beslutet. I ett pressmeddelande lät motiveringen: “Nämnden anser att ett visst mått av konkurrens främjar vidareutvecklingen av den egna verksamheten. Det ger också möjligheter att kunna göra kvalitetsjämförelser”. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna var i majoritet och kunde därmed driva igenom förslaget. Vänsterpartiet reserverade sig mot.
– Vi vill att vinstjakten i välfärden tar slut. Skattepengar till vård och omsorg ska gå till de äldre i behov av stöd, inte till privata vinster, sa Maria Forsberg (V) ledamot i vård- och omsorgsnämnden när beslutet togs.
Fallgropar i valfrihetens vård
Flertalet anmälningar har skett mot Attendo under deras år i den privata välfärdsbranschen. Utredningar har visat på stora brister på flera av företagets äldreboende – både för vårdtagare och anställda. Förra året larmade personalen vid ett av deras boendes i Halmstad om att bemanningen minskat så pass mycket att säkerheten var bristande. Likaså visade det sig vara på ett boende i Ytterby. En minskad personalstyrka har lett till försämringar hos äldre som knappt hanns med, men också till arbetsförhållanden under all kritik.
– Det var fruktansvärt, det gick inte att gå på toa ibland, säger en anställd på Ytterby.
– Visst är det så att Attendo kör någon typ av rovdrift på personal. Det är inget att sticka under stol med, säger en anhörig på Ytterby som vittnar om en liten personalstyrka med hög omsättning.
I Lomma framkom från alla kommunens biståndshandläggare att Attendo brustit på flertalet punkter. Personalen uppgavs ha varit flera timmar försenade till många vårdtagare och vid tryck på trygghetslarm tog det över en timme innan hjälpen kommit. Detta är dock bara ett antal av de senaste händelserna, tidigare år har också följts av skandaler om vanvård. Ett axplock är en rapportering om grov vanvård av en vårdtagare i Uppsala och att länsstyrelsen i Nynäshamn funnit enorma brister på ett boende för barn med autism. I Örebro har Attendo fått sitt kontrakt för ett demensboende indraget på grund av en mängd kvalitetsbrister såsom undermålig måltidsmiljö, kompetensbrist och brist för rutin vid dokumentation.
Attendos vision är “att stärka individen innebär att vi alltid utgår från individens behov, önskemål och förutsättningar.” Ville vårdtagarna ligga och vänta på brådskande hjälp i över en timme? Ville de anställda tvingas knipa en hel dag på grund av att toalettbesöken inte hanns med? Ha det så här? Nej. Denna vision kan inte uppfyllas utifrån genomgångna exempel.
Ryktet om Attendos hemtjänst i Eskilstuna
Vid upphandlingen av de fyra hemtjänstenheterna berördes 250 vårdtagare och 50 anställda. Hur påverkades dem och vad vet vi i dagsläget om situationen?
– När Attendo tog över har många av de som arbetat på hemtjänsten och varit organiserade i Kommunal slutat. Det talar för försämringar. Det är dock svårt att hålla koll på vad som sker då kommunen och Attendo använder olika datasystem. Attendo kör på en lägre bemanning, vilket kommunen vill kunna peka på att man kan göra för att ta efter och spara pengar. Det är ett spel för gallerierna, säger en omsorgsarbetare och fackligt engagerad i Kommunal.
Vi talar med Marcus Helgstrand som är ersättare i vård- och omsorgsnämnden för Vänsterpartiet. Han deltog vid mötet om upphandlingen och satte sig emot den.
– Partierna som sålde ut hemtjänsterna ville ha Attendo som ett jämförelseobjekt för att se vart kommunen själva ska kunna dra ned på. Det man bortser från är att det inte ska finnas någon ekonomisk vinning här överhuvudtaget. Det är helt värdelöst med privata aktörer här, man har ingen insyn överhuvudtaget, säger Marcus Helgstrand (V).
Kommentarerna om kommunens dolda agenda till att få belägg för nedskärning i sin egen verksamhet stöds av Attendo som på sin hemsida skriver: “…det blir en genomlysning av kommunernas kostnader med en effektivare användning av skattemedel som följd”.
– Försämringen började redan den 1 september när de som arbetade på hemtjänsterna var tvungen att föras över till ett privat företag. Vissa erbjudande om att få vara kvar som anställd av kommunen fanns, men alla 50 berörda får inte plats där. Ryktet om att vissa hamnat i en vikariepool är jag rädd att det finns en viss sanning i. Det finns ingen insyn här, vilket är ett stort problem, säger Marcus Helgstrand (V).
– Arbetarna har det hemskt på Attendo Eskilstunas hemtjänst, tillägger en annan omsorgsarbetare och fackligt engagerad i Kommunal Eskilstuna.
Ägarskapet av Attendo har skiftat men ägs idag av det svenskstartade riskkapitalbolaget IK Investment Partners med säte i London.
Attendo börsnoterades år 2015. Året efter gjordes en vinst på 649 miljoner kronor. Det året var bolagets VD Henrik Borelius den högst avlönade i den privata välfärdsbranschen med ersättning på 9 250 000 kronor.