Kamrat havssköldpadda behöver ingen av människor påklistrad prislapp. Hon har som allt liv på vår planet ett värde i sig!

“Ekosystemtjänster” – höjden av mänsklig egoism

Begreppet ekosystemtjänster används
för att visa den nytta människan får
från naturens arbete

Detta är ett citat från naturvårdsverket hemsida som beskriver begreppet ekosystemtjänster. Ekosystemtjänster har skapats i all välvilja. För att lätt berätta för oss människor allt som naturen gör för oss, omedvetet.

Men citatet och ordet ekosystemtjänster får mig att rysa av tanken på att det är höjden av mänsklighetens egoism. Just orden den nytta människan får från naturens arbete, ekar i huvudet. Ett eko av kommersialismens ideologi. Vi behöver ett kvitto att vi får någonting av naturen.

Men varför ska begreppet ekosystemtjänster ens finnas?

De djur eller växter som hjälper oss med till exempel att rena vår luft, skyddar vi i lämplig grad.
Vi sätter därmed ett värde på dessa varelser, genom att räkna ut hur dessa kan hjälpa oss människor att leva. Vi sätter pris på träd och djur. Över allt liv och alla relationer ska penningen och den iskalla, själviska kalkylen oinskränkt härska!

Men vilken nytta har naturen av människans arbete? Antagligen ingen.

Människans syn på det hela med jordens förbrukning, är just det – att allt är till för oss att förbruka och ha makt över.

Är det inte ett skämt att vi utnyttjar och förbrukar planeten som vi gör och att vi själva har skapat alla hot mot oss själva under en sådan lång tid.

Skulle inte begreppet ekosystemtjänster vara en meningslös krumelur om vi tog hand om vår miljö; om vi förstod värdet och innebörden av alla växter, djur och natur.

Linnea Eriksson

You May Also Like