Colombia: Den USA-stödda högerns massmord på oskyldiga

10 000 utomrättsliga avrättningar begicks av den colombianska armén mellan åren 2002-2010 enligt en nyutgiven rapport ”Ejecuciones extrajudiciales en Colombia, 2002-2010 – obediencia ciega en campos de batalla ficticios”. Under dessa år var Alvaro Uribe president och den nuvarande presidenten Juan Manuel Santos var försvarsminister (2006-2010).

Rapporten skriven av bland annat en tidigare löjtnant i den colombianska armén pekar på att morden på de så kallade ”falsos positivos” var en del i strategin i att besegra gerillan FARC militärt och armén måste visa upp statistik och resultat för sina överordnade. De utomrättsliga avrättningarna begicks på civila, alltså inte på gerillasoldater, och rapporten pekar på att många av dem hade funktionsnedsättningar eller levde i extremfattigdom.

Varken Uribe eller Santos har åtalats för detta, ett flertal processer pågår, men bara för en månad sedan mördades i Medellin ett nyckelvittne. Människorättsexperter menar att de massiva avrättningarna ligger i samma nivå som de horribla morden som högerdiktaturerna begick på 1970–80 talen.

En mer utförlig artikel om de USA-stödda politikerna i Colombia och deras grova kränkningar av mänskliga rättigheter (som fortsätter idag) finns i länken till brittiska The Guardian.

The Guardian 180508

https://www.theguardian.com/world/2018/may/08/colombia-false-positives-scandal-casualties-higher-thought-study?CMP=share_btn_fb

Översättning och bearbetning: Zoltan Tiroler

Artikeln tidigare publicerad på https://svensk-kubanska.se

 

You May Also Like