Foto: Toby Melville

Storbritannien: Labour och fackföreningarna går till offensiv

Tiotusentals demonstrerade i London i lördags (12 maj) i centrala London. Demonstranternas budskap var att nu stundar kamp för upprustning av den nedskärningsdrabbade välfärdssektorn; liksom kamp mot nedpressningen av arbetarklassens reallöner.

Labourledaren Jeromy Corbyn inhöstade stormande applåder när han meddelade att när Labour når regeringsmakten kommer man att inrätta ett särskilt regeringsdepartement för säkrandet av arbetarklassens rättigheter. Corbyn förklarade att det framöver kommer att handla om att stärka de arbetandes makt. Hans tal var en uppmaning till klasskamp för ett humanare och mer jämlikt samhälle.

Foto: Amer Ghazzal

Storbritanniens fackliga centralorganisation (motsvarigheten till svenska LO) var demonstrationens huvudorganisatör. I frontlinjen fanns de fackliga förbunden för sjukvårdspersonal, ambulansförare, postanställda, lärare och lokalvårdare. I demonstrationen – den största på åratal – märktes också en stor mängd av de arbetare som just nu är indragna i konflikter med kapitalägarna – restauranganställda anställda inom kedjan TGI Fridays anställda inom järnvägsbolag.

TUC:s generalsekreterare Frances O’Grady sammanfattade den imponerande demonstrationens budskap med orden:

Det råder en ny stämning i landet. Folk har stått ut med mycket, men nu reser vi kravet på anständiga arbetsvillkor, rättvisa löner och upprustning av välfärdssektor. Och vi kämpar också för stärkandet av våra fackliga organisationer.

eFOLKET, redaktionen

Källa: The Guardian

 

 

 

 

You May Also Like