Manifestation mot de pågående massakrerna. Bild från Telesur.

Högerns brutala våldsvåg i USA-lierade Colombia fördöms kraftfullt av FN-kommissionär

USA:s främsta klientstat i Latinamerika, Colombia, världens största producent av kokain, är det land i Sydamerika där flest mord och massakrer utförs. Sociala ledare, bondeledare, människorättsaktivister, ursprungsbefolkning som försöker skydda sina marker och före detta gerillasoldater som lämnade in sina vapen 2016, är de främsta offren för högervåldet.

Våldsvåg över Colombia

Telesur 201216

Översättning: Zoltan Tiroler

FN:s människorättskommissionär fördömer eskaleringen av “det hemska våldet i Colombia”.  Colombias regering uppmanas att snabbt genomföra transparenta undersökningar av alla anmälningar som kommit om brott mot de mänskliga rättigheterna.

Michelle Bachelet, FN;s kommissionär för mänskliga rättigheter, ACNUDH, fördömde i tisdags ökningen av det “grymma våldet” som utförs av väpnade grupper i Colombia och uppmanar myndigheterna i landet att ta konkreta åtgärder för att skydda befolkningen.  Hon påminde om att det är statens uppgift att vara närvarande i hela landet och vidta omfattande och sammanhängande åtgärder för att garantera alla sina invånares rättigheter. Det innefattar också ursprungsbefolkningen och människorättsaktivister.

Michelle Bachelet. Foto från philantropyforum.org

Av FN-statistik framgår det att bara hittills i år utförts 66 massakrer i vilka 255 personer mördats i 18 av landets departement. Dessutom har FN:s människorättskontor fått information om att 120 människorättsaktivister mördats hittills i år.

Colombianska organisationer, som Institutet för Studier av Utveckling och Fred (Indepaz), uppger att det skett 85 massakrer med 285 mördade under året. Dessutom har 240 tidigare gerillakämpar mördats efter det att fredsavtalet skrevs under 2016.

Det är tragiskt att se så många personer falla offer för det ihållande våldet i landet. Förutom dessa mord innefattar offren alla de som är totalt skydds- och rättslösa, framhåller människorättskommissionären Bachelet.

Hon underströk att frågan är akut och att den Nationella Kommissionen för Säkerhetsgarantier måste se till att avveckla de kriminella organisationer som efterträtt paramilitären. Något som föreskrivs i Fredsavtalet från 2016. Bachelet bad också myndigheterna att snabbt genomföra utförliga, opartiska, transparenta och oberoende undersökningar över alla de anmälningar som gjorts om missbruk och kränkningar av de mänskliga rättigheterna och att de ska skydda offrens rättigheter och se till att de får kompensation och ersättning

Telesur 201216

ACNUDH condena aumento de “horrenda violencia” en Colombia

Artikeln tidigare publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like