Efter Syrien har Colombia flest internflyktingar i världen.

De politiska morden och tvångsförflyttningarna blir allt fler i Colombia

Enligt människorättsorganisationen Indepaz, som bevakar utvecklingen i landet, handlar det om en “katastrof”, och talar då om ökningen av massiva tvångsförflyttningar i år. Under årets tre första månader har paramilitären genomfört 43 politiska mord.

Enligt Indepaz har 15 000 personer fördrivits i 65 aktioner under årets tre första månader. Det är en ökning jämfört med 2020, då institutet registrerade 106 aktioner under hela året.

Indepaz övervakar också genomförandet av fredsavtalet från 2016 och varnar för att om utvecklingen fortsätter kommer fler än 60 000 personer ha fördrivits i 150 aktioner under 2021.

Camilo González, chef för Indepaz, säger att det ”vore en katastrof för vi håller på att återgå till förhållanden som rådde innan fredsavtalet. Då skedde ca 155 aktioner om året. Situationen är kritisk om vi fortsätter som nu.

Samtidigt rapporteras att massakrer har resulterat i mord på 91 personer vid 25 aktioner under första kvartalet. Det är en minskning med 9 personer jämfört med de 100 som mördades under samma period 2020.

FN:s människorättsagentur, OCHA, säger i en rapport från i tisdags att 2 185personer tvångsfördrivits enbart i zonen runt Argelia, Cauca. OCHA fördömer brott mot internationell rätt då det tvingats att dra bort hälsovårdspersonal efter att en illegal grupp trängde sig in i en hälsovårdscentral, hotade personalen och tvingade med sig en man som sårats i sammanstötningar. Han avrättades.

I detta område har sedan 18 mars fram till månadens slut fler än 900 familjer tvingats fly på grund av sammandrabbningar mellan olika grupper i området.

Strax innan hade ursprungsbefolkningens Coordinación Étnica Nacional de Paz (CENPAZ) publicerat ett fördömande som tar avstånd från stridigheterna i zonen. Ansvaret läggs på Colombias regering och krav ställs på akuta åtgärder för att stoppa väpnade aktioner och tvångsförflyttningar.

I och med mordet på 43-årige Albeiro Hoyos har 43 sociala ledare mördats hittills i år av paramilitärer och 1 157 sedan fredsavtalet skrevs under 2016.

Det politiska våldet mot sociala ledare och tidigare kämpar i gerillan FARC-EP fortsätter. Den nyligen mördade Hoyos var grundare av en organisation för bönder i norra Antioquia.

I samma region har ytterligare sex försvarare av mänskliga rättigheter mördats i år.

Telesur210406,  210407 (nedkortat)

Violencia política se cobra vida de líder social en Colombia

Indepaz alerta sobre aumento progresivo de desplazados en Colombia

Översättning och bearbetning: Zoltan Tiroler

Arikeln tidigare publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like