Bomber från Sardinien dödar barn i Jemen

Främst USA och Storbritannien, men också andra stater inom NATO och EU, backar upp Saudiarabiens terroristiska krig i Jemen.

På videon How Italien Bombs Killed Yemeni Civilians kan vi följa bomberna från en vapenfabrik på den italienska ön Sardinien och hur de sedans lastas på ett skepp i hamnen i Cagliari. Sedan transporteras bomberna via Suezkanalen till Jedda i Saudiarabien. Där lastas de på bombplan, som sedan bombar norra Jemen.

eFOLKET har tidigare skrivit om Saudiarabiens bombkrig mot Jemen, men nu kan vi också väldigt konkret visa var bomberna kommer ifrån och vilka som dödas av dem tack vare ett undersökande reportage som gjorts av tre journalister; Malachy Browne, Barbara Marcolini och Aniara Tiefenthäler. De inte bara följer vapentransporten utan tar sedan reda på var bomberna fälls i Jemen och vilka som drabbas. Deras undersökande reportage visar också de cyniska politiker som styr EU och enskilda Natoländer som i detta fall Italien.

Varje bomb väger från 125 kilogram till 1 ton. De har en fruktansvärd sprängkraft och slår fullständigt sönder stenhus till ruiner. Journalistteamet har undersökt fyra bombnedslagen: ett på ett torg i Jemens huvudstad Sana, ett i Al Hada och ett i Dayr al Bulaydim samt det fjärde i Fay Attan, vilket ligger i utkanten av Sana.

I mitten av oktober 2017 bombades ett civilt hus, där en man, hans hustru och fyra små barn låg och sov, alla dödades. På platsen fann man bombdelar som visade att bomben hade tillverkats av det italienska vapenföretaget RVM vid deras fabrik på Sardinien. Familjen som dödades hade ingen anknytning till några av de stridande parterna i Jemen. Det var ett rent terrordåd riktad mot civila och därför ett brott mot internationell lag.

Trots att det är ont om arbetstillfällen på den italienska ön Sardinien, så protesterar ändå lokalbefolkning mot vapenexporten. Parlamentsledamöter från oppositionen i Italien vill stoppa bombleveranserna till Saudiarabien, men den italienska regeringen förnekar faktum, det vill säga att exporten av bomber bryter såväl mot italienska som mot internationella lagar.

I EU blockerar de vapenexporterande länderna, främst Frankrike och Storbritannien beslut om att stoppa vapenexporten till Saudiarabien. Men det handlar inte bara om att tjäna pengar på vapenhandeln utan också om att göra som storebror USA säger till Natoländerna, det vill säga att stödja deras krigspolitik i Västasien. Nyligen genomförde Natoländerna USA, Tyskland, Frankrike, Italien, Polen och Grekland en militärövning tillsammans med Israel i området. För många europeiska länder är dessutom vapenexporten, både till Israel och Saudiarabien, en mycket lönsam affär.

Hans Hjälte

Se videon: How Did Bombs Made in Italy Kill a Family In Yemen?

You May Also Like