Kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez (representanhuset) och Bernie Sanders (senaten). Bild från @JamesThompsonKS/Twitter, publicerad på commondreams.org.

Medlemmar av USA:s kongress fördömer högerkuppen i Bolivia.

Bernie Sanders, senator från Vermont skriver den 11 november så här på Twitter:

Jag är mycket bekymrad över vad som verkar vara en kupp i Bolivia, där militären, efter veckor av oroligheter, intervenerade för att avlägsna president Evo Morales. USA måste kräva slut på våldet och stöda Bolivias demokratiska institutioner.

Sanders får sällskap i sitt fördömande av högerkuppen från två andra kongressmedlemmar;  Alexandria Ocasio-Cortez  från New York och Ilhan Omar från Minnesota.

Ilhan Omar. Bild från twitter, @ilhanMN.

Den 10 november skrev Ilhan Omar:

Det finns ett ord för att beskriva det som händer när en president kastas ut av militären. Ordet är kupp. Vi måste utan tvekan fördöma det politiska våldet I Bolivia. Bolivianerna förtjänar fria och rättvisa val.

Och Alexandria Ocasio-Cortez slog den 11 november fast:

Det som händer I Bolivia nu är inte demokrati, det är en kupp. Folket I Bolivia förtjänar fria, rättvisa och fredliga val – inte våldsamt tagande av makt.

En som däremot stöder högerkuppen är USA:s president Donald Trump.

Så här skrev han den 11 november:

USA applåderar det Bolivianska folket för att det kräver frihet och den Bolivianska militären för att den lever upp till sin ed att skydda inte bara en person utan Bolivias konstitution.

José Aramayo, journalist och ansvarig på en av bondefackets radiostationer ses här på bilden. Han övermannades av högermobben som lät honom stå bunden i sex timmar och slog honom med olika tillhyggen. På samma sätt gjorde de med Victor Borda, presidenten för Bolivias deputeradekammare.

You May Also Like