Evo Morales vinner presidentvalet i Bolivia

Bolivia – Vänsterpresidenten Evo Morales vann sin fjärde valseger

Artikeln publicerad (22/10) också på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Översättning: Zoltan Tiroler.

Bolivias vänsterpresident Evo Morales vann sin fjärde valseger, och kommer att vara president till 2025. Presidenten kommer att försöka fortsätta landets positiva ekonomiska utveckling och en mer jämlik fördelning av rikedomarna.

I måndags tillkännagav Högsta Valmyndigheten TSE att resultaten efter att 95,3 procent av rösterna räknats så hade Morales 46,86 procent mot 36,72 för närmaste medtävlaren Mesa. En skillnad på 10,14 procent.

Om resultatet håller sig (och i takt med att rösterna från landsbygden räknas har Morales´ ledning utökats) betyder det att valet inte kommer att gå till en andra omgång. Enligt vallagen så krävs antingen att en kandidat får mer än 50 procent av rösterna, eller att skillnaden till nästa kandidat är mer än 10 procent.

Resultatet visar att majoriteten av bolivianerna fortsätter att stödja den ekonomiska och sociala modell som Evo Morales drivit och som minskat fattigdom, ojämlikhet och arbetslöshet. Organisationer som FN och Unicef har erkänt landets ekonomiska framgångar.

Med denna nya seger aspirerar Morales att bibehålla Bolivia som bäst i ekonomisk tillväxt i Latinamerika och som föredöme när det gäller fördelning av tillgångarna.

När de preliminära resultaten presenterades uttryckte Morales sin tacksamhet till befolkningen, vicepresident Alvaro Linera och kandidaterna till parlamentet.

Ansträngningarna och åtagandet till Bolivia har inte varit förgäves. Vi har stått emot så många lögner men trots det har det bolivianska folket beslutat att fortsätta förändringsprocessen”, sade han.

Morales vann valen 2005, 2009 och 2014 med röstetal på mellan 54 och 64 procent. Denna fjärde valseger utsträcker hans mandat till 2025 för att kunna fördjupa de sociala och ekonomiska reformerna enligt regeringens agenda. Här finns utrotande av fattigdomen, tillgänglighet för alla till grundläggande tjänster, tillgång till gratis hälsovård och utbildning, telekommunikationer, livsmedelsgaranti och utveckling av produktionsapparaten med mera.

De preliminära resultaten erkänns inte av motståndskandidaten Carlos Mesa och ifrågasätts av OAS. Det har utlöst vandalisering och våldsamma protester mot påstått valfusk. Fackföreningar och folkrörelser kallar till fredliga demonstrationer på onsdag till försvar av valresultaten och demokratin. [Högern hade redan innan valet underkänt det, i vanlig ordning numera när det inte går som de vill].

Telesur 191022

Bolivianos apuestan por continuidad de las políticas de Evo

Convocan a movilización en defensa de la democracia en Bolivia

Fackföreningar och sociala rörelser till försvar för demokratin och valresultatet

You May Also Like