Foto från Telesur.

Bolivias vänsterpresident Evo Morales annonserar nyval

Idag (10/11) deklarerade Bolivias president Evo Morales att nyval till presidentposten kommer att hållas inom snar framtid.

Tillsammans med den fackliga landsorganisationens ledare Juan Carlos Guarachi och Segundina Flores, ledare inom ursprungsfolkens kvinnorörelse Bartolinas gav Morales denna information vid en presskonferens i huvudstaden La Paz under söndagen.

Morales förklarade också, med stöd från Guarachi och Flores, att kongressen kommer att tillsätta nya medlemmar i den högsta valövervakande institutionen.

OAS (Organisationen av Amerikanska Stater) har efter att ha funnit exempel på brister i det nyligen hållna presidentvalet (som Morales vann med knapp marginalen redan i den först omgången) rekommenderat att nyval hålls inom en snar framtid.

Evo Morales hörsammar nu denna av OAS framförda önskan. Däremot har den omedelbara reaktionen från oppositionens framträdande representanter varit att man inte accepterar ett nyval där Evo Morales är en av kandidaterna.

Morales klargjorde under presskonferensen att allt måste göras för att undvika våld och blodspillan.

Oppositionen å andra sidan har under de senaste dagarna uppträtt oerhört aggressivt och våldsamt. Den har också stöd från USA:s ambassad och ledande republikanska kongressmedlemmar har engagerat sig på oppositionens sida. Mycket talar för att Washington vill ha konfrontationer och tvinga bort Evo Morales vänsterregering.

Mot högerns fascistoida stormtrupper, i hög grad bestående av rasistiska unga välbeställda män, kommer vänstern att mobilisera till stora fredliga manifestationer.

På avdelningen Kosmopolitiskt här i eFOLKET finns denna artikel oöversatt (10/11) hämtad från Telesur.

You May Also Like