Värmen skapar problem

På flera håll i Sverige har bränder rasat dom senaste veckorna. I synnerhet Värmland och Västmanland har varit drabbade, där bränder fortfarande härjar och ännu orsakar oanade konsekvenser. Senast igår bröt en brand ut i Kristinehamn som kräver stora resurser från räddningstjänsten.

Från branden i Kristinehamn har det kommit rapporter ända nere i Sörmland. Röklukt har nämligen vittrats på flera håll i länet. Dom platser i Sörmland som rapporter gjorts ifrån är bland annat Näshulta, Sparreholm och Nävekvarn. Rapporterna har vart oroliga sådana, då människor i dessa torra tider går på tårna och har insett att en södermanländsk brand inte alls är omöjlig i våra skogar. Räddningstjänsten manar till lugn och ber allmänheten att inte påkalla räddningspersonal i onödan, eftersom dom i detta extrema läge är mycket pressade.

Senvåren har vart ovanligt varm och gett ovanligt lite regn. Värmen har vart så pass påfrestande att den gjort bönderna mer än oroliga. Grödorna står hotade. Och gräset som bönderna behöver till sina boskap växer inte. Även stadsborna drabbas, då vattningsförbud av gräsmattor råder i Eskilstuna. Och i värmen far även djur och äldre illa. Och barn.

Lugnande rapporter har dock kommit. Det väntas svalare dagar i Mellansverige, till och med regn. Positiva nyheter för människor, djur och natur. Återstår att se hur resten av sommaren ter sig.

You May Also Like