Eld och lågor

Svåra skogsbränder rasar över Sverige. De som jobbar med att bekämpa bränderna gör så gott de kan. Det är ett varmt, hårt och farligt arbete. Har de som sliter med att bekämpa eldarna alla resurser som borde stå till förfogande? Jag läser om konstiga omständigheter och blir förbryllad över byråkrati och handfallenhet som tycks stå i vägen för sunt förnuft.

På 1990-talet hyrde Räddningsverket och Kustbevakningen ett par vattenbombande flygplan från ett Kanadensiskt företag för att prova hur de fungerade. Men det blev inget köp. Ansvariga tycke då att det inte brann tillräckligt mycket för att det skulle motivera inköp.

När Sjöfartsverket skulle köpa räddningshelikoptrar, fanns lastkrokarna som krävs för att kunna vattenbomba med i den första offerten. Men i en senare offert valdes dessa lastkrokar bort. Varför? “Man valde bort lastkrokarna eftersom det inte ingår i Sjöfartsverkets uppgift att släcka bränder”, enligt Fredrik Nordanslätt, kommunikatör på Sjöfartsverket. 2015 köpte Sjöfartsverket in 7 räddningshelikoptrar från det Italienska företaget AugustaWestland. Så väldigt stor merkostnad kan ändå inte dessa lastkrokar inneburit? Dessutom kan man tycka att Räddningsverket och Sjöfartsverket har så likartade uppgifter att en samordning borde vara naturlig.

I både Aftonbladet och Dagens Nyheter kan vi nu läsa att åtta av tio av försvarsmaktens helikoptrar står på marken. “Brandbekämpning är inte vår uppgift. Vi får inte heller kalla in personal från semestern”, säger försvarsmaktens presskommunikatör Mikael Abrahamsson i en kommentar till media.

Samtidigt som ett antal svenska helikoptrar nu inte kan, eller får, användas på grund av stelbent byråkrati, förlitar vi oss till hjälp från andra länder. Men det brinner ju på andra håll i Europa också. Bland annat i Italien och i Spanien. Tänk om dessa två Italienska vattenbombande plan, som nu hjälper till att släcka bränderna i våra svenska skogar hade behövts lika mycket i Italien?

Jag trodde att man hade lärt mera av den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Jag tycker det vore rimligt att det finns ett par vattenbombande plan i vårat närområde. Kanske att de nordiska länderna kunde gå samman om ett inköp och utbildning av piloter.

Skillnaden i kapaciteten mellan flygplan och helikoptrar är ganska stor. En helikopter kan, beroende på storlek, bära mellan 0,5-1,7 kubikmeter vatten. Ett flygplan kan ta 6 kubikmeter. Ja de som är lite större klara upp till 10 kubikmeter.

Visst kostar det. Men sönderbrända skogar och nedbrunna gårdar, kostar ännu mera. Och förresten måste allt vägas och mätas i pengar? Om det inte brinner och planen står där oanvända – det är väl bara bra?

Ute vid hamnen i Sundbyholm har Eskilstunas Räddningstjänst en båt liggande i beredskap, så att man snabbt kan komma ut på Mälaren om/när det händer en olycka. Men om det skulle vara så turligt att det inte händer någon olycka, eller att olyckorna är få – ligger båten där helt i onödan? Är det “bortkastade” pengar?

Rolf Waltersson

You May Also Like