Amineh Kakabaveh. Foto: Riksdagens pressbilder.

Hur vild är en politisk vilde?

Den senaste tidens turbulens i riksdagen har satt fokus på Amineh Kakabaveh. Hon valdes in i riksdagen 2008 för Vänsterpartiet, men lämnade partiet 2019 efter en intern schism med partiledningen. Hon valde att sitta kvar i riksdagen som “politisk vilde”.

Nu är Amineh Kakabaveh i hetluften eftersom hon har en vågmästarroll i riksdagen.

En vågmästarroll som hon utnyttjat genom att ställa politiska krav på socialdemokraterna för att stödja, först Stefan Löfven som statsminister, och därefter Magdalena Andersson som statsminister.

Vad hon lyckats få skriftligt stöd för är ökade satsningar mot så kallat hedersvåld. Hon var med och startade föreningen “Varken hora eller kuvad” som ett led i kampen mot hedersvåld.

Men framför allt fick hon gehör för att regeringen ska fortsätta att stödja kurdernas kamp för ökad frihet gentemot Turkiet och Erdogan.

Därför är Amineh Kakabaveh stämplad som terrorist av Turkiets regering som begärt att hon, och många andra utpekade kurder, ska utvisas till Turkiet.

Att Amineh Kakabaveh brinner för kurdernas sak beror på att hon själv har kurdiskt ursprung. Hon har stridit som peshmergasoldat i både Irak och Iran.

Under hot om dödsstraff i Iran tvingades hon fly och hamnade i Sverige.

Nu har hon hamnat mitt i skottlinjen på grund av att Erdogan ställer krav på eftergifter för att godkänna svenskt Nato-medlemskap.

Detta har retat gallfeber på de politiska motståndarna som gör allt för att smutskasta henne. Att hon kallas “politisk vilde” tar hon med en klackspark genom att i riksdagens talarstol försäkra; “Jag är ingen vilde. Jag är en civiliserad människa”.

Idag hörde jag Jimmie Åkesson beklaga sig över att en “politisk vilde” fått så stort inflytande. För att understryka ännu tydligare kallade han henne “en marxistisk politisk vilde”.

För Jimmie Åkesson är marxister ett rött skynke. Det värsta han vet är “kulturmarxister”, vad nu det är. Själv kallar sig Amineh Kakabaveh för “socialist och marxist” med en självklar stolthet.

Ordet “vilde” för ju tankarna till synonymer som “inföding”, “ociviliserad människa”, “barbar”, “urinvånare”, “person som lever i primitiva kulturer”.

Således alla de förklenande uttryck som används för att förminska människor jämfört med oss “civiliserade människor” som lever i “utvecklade kulturer”.

Alltså det som är grogrund för rasism. Det är “vi” mot “dom”. Precis som propagandaaffischen från det brittiska imperiet där “civilisationen” krossar “barbariet” med vapenmakt.

Jag kan inte låta bli att påminna om en annan “politisk vilde” i riksdagen. Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson som valdes in i riksdagen för (SD). Efter en schism lämnade hon partiet men satt kvar som “politisk vilde”.

I motsats till Amineh Kakabaveh, som verkligen arbetar hårt och engagerat som riksdagsledamot, satte aldrig Margareta Larsson sin fot i riksdagen under två års tid. Men hon fick sitt arvode på 67 000 kronor i månaden samt SJ-kort värt 67 000 kronor.

I stället för att göra något för pengarna valde hon att engagera sig i sin massagesalong.

Hellre en “politisk vilde” som Amineh Kakabaveh som jobbar hårt, än en principlös “politisk vilde” som Margareta Larsson som inte gör ett skvatt för sitt riksdagsarvode.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like