Foto: Juan Carlos Lacruz/Misión Verdad.

Trump vill införa flottblockad av Venezuela

Denna artikel från Cubadebate 190818 har i svensk översättning tidigare (21/8) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Översättning från spanska: Zoltan Tiroler.

President Trump har talat med sina nationella säkerhetsrådgivare om att placera krigsfartyg längs med Venezuelas kust för att hindra all import och export av varor.

Den digitala nyhetsportalen Axios säger sig ha källor på detta från fem olika personer i administrationen som hört presidenten diskutera idén, eller så har de informerats om Trumps privata kommentarer.

Enligt portalen hyser presidenten en alltmer växande fientlighet mot Venezuela och landets legitima regering under Nicolas Maduro. Trump har periodvis föreslagit en marin blockad under minst ett och ett halvt år, och återkom till detta som så sent som för några veckor sedan.

Det tilläggs att Pentagon tidigare inte tagit förslaget på allvar. Detta för att höga funktionärer inte finner idén praktiskt genomförbar, det finns heller ingen laglig grund för en sådan åtgärd och det skulle ta marinens resurser i anspråk, resurser som nu används i konflikter med Kina och Iran. [Laglig grund finns det inte heller för de nuvarande sanktionerna och blockaden, som strider mot FN-stadgan, internationell rätt och regler om den fria sjöfarten].

USA:s regering har offentligt hänvisat till en marin blockad så sent som i början på augusti, då Trump svarade jakande när en journalist frågade om han övervägde en sådan åtgärd. Privat har han framfört uppfattningen med allt större intensitet.

– Trump sade bokstavligen att vi borde ta ut båtarna och genomföra ett marint embargo. Se till att inget kommer igenom, uppgav en av källorna som säger sig ha hört dessa uttalanden från presidenten.

Källan sade också att han trodde att Trump tänkte på den så kallade Oktoberkrisen/missilkrisen [I Sverige kallas den oftast Kubakrisen] 1962 när USA deklarerade en marin blockad mot Kuba.

Men Kuba är en ö, medan Venezuela har en lång kust. Vi skulle behöva enorma resurser, förmodligen mer än vad marinen kan skaka fram, tillade källan om intentionerna hos Trump.

Samtidigt rapporterar Axios att Trump är djupt förargad över att oppositionen inte lyckats avsätta Maduro, mer än tre månader efter ett misslyckat kuppförsök, som stöddes av Washington. Och mer än sex månader efter att Trump gav sitt stöd till Juan Guaido, som utropade sig själv till interimspresident i januari.

Rapporten om Trumps intresse av en marin blockad kommer efter en lång rad åtgärder från USA mot Venezuela. 6 augusti beordrade president Trump att blockera alla tillgångar som Venezuelas regering har och som kontrolleras av USA. Detta gjorde att den ekonomiska blockaden blev total, med ensidiga och tvingande åtgärder i syfte att framtvinga ett regeringsskifte i Caracas.

Cubadebate 190818

Trump sugiere imponer bloqueo naval contra Venezuela

You May Also Like