Celtic besegrade AIK på hemmaplan

Torsdagens match i play off-spelet mellan Celtic och AIK blev aldrig den tuffa match som förväntades. Celtic kunde dominera stora delar av matchen och fick ett 2-0 resultat med sig till returen nästa vecka.

Det var ett stort gäng AIK-supportrar som hade gjort resan över till Glasgow för att sjunga fram sitt lag. De fick åka hem med en förlust i bagaget. Det märktes snabbt att Solnalaget hade en defensiv inställning för att få med sig ett gynnsamt resultat till hemmamatchen nästa vecka.

I början var deras försvarsspel riktigt tight men allt eftersom tiden gick började Celtic att luckra upp AIKs försvar som hade svårt att hänga med den snabba Mikey Johnston och den starka Edouard. Det luktade verkligen mål men trots stort övertag för Celtic lyckades AIK hålla undan i första halvlek, de lyckades knappt ta sig över halva plan.

Redan i början av andra halvlek ökade Celtic tempot. Efter två minuter hade Callum McGregor hade ett mäktigt skott som Oskar Linnér kunde rädda. Minuten senare kunde han dock inte hålla James Forrests skott och ledningsmålet var helt rättvist. Trots det misstaget var Linnér bäst i AIK den här kvällen, han kom att hålla siffrorna nere med några makalösa räddningar.

Med en dryg kvart kvar jobbade en suverän Mikey Johnston till sig en frispark en bit utanför AIKs straffområde. Hade Leigh Griffiths varit på plan hade det varit perfekt läge för honom men nu var inte fallet så. Istället klev Edouard fram och skruvade den perfekt över muren och in i mål. Glädjescenerna på Celtic Park var enorma.

I slutet av matchen hade Celtic en trippelchans men Linnér var som rena muren och matchen slutade 2-0. Hemmalaget dominerade matchen och AIK ska vara nöjda med att det inte rann iväg. Visst är det viktigt att tänka på resultat och att försvara sig men det krävs ett anfall också, det var något som AIK saknade den här matchen.

Celtics insats var stark och att Craig Gordon fick hålla nollan var otroligt viktigt. Nu väntar den avgörande returen på Friends Arena på torsdag och det ser helt klart ljust ut för Celtic då AIK måste göra minst 3 mål för att gå vidare. eFOLKET kommer givetvis vara på plats i Solna på torsdag.