Trump kopierar Obamas PR-kampanj

Usama bin Ladin och Abu Bakr al-Baghdadi – nyttiga skurkar.

Den här interiörbilden från ett möte i Vita huset var igår, 29 oktober 2019, införd i Svenska Dagbladet. Ett sammanbitet gäng. Men vad sysslar dom med? Och varför publicera Svensk Dagbladet denna PR-bild? Bilden ska naturligtvis visa att här sitter världens främsta ledare med sitt team som just håller på att fånga in världens farligaste man. Men varför ser bilden ut som den gör och hur gick det till när den togs?

Var det helt enkelt så här det gick till? Trump till Vita husets fotoregissör:

“Vi ska ha mycket dokument, papper, papper å ännu mer papper så förstås datorer och massor med sladdar i olika färger, några konstiga mackapärer. Och glöm inte Ramlösa för tusan – det måste ju synas att vi har kämpat länge – och så uniformer med utmärkelser och så ska vi se stränga ut allihop.

Folk måste verkligen förstå hur vi har ansträngt oss. Vi måste därför verkligen kunna visa hur vi, kraftfulla och beslutsamma män, jobbat hårt för att kunna lyckas med denna komplicerade operation.”

Det var förmodligen härifrån som Donald Trump fick idén till sitt skådespel:

Vita huset 1 maj 2011. Här ser det mer improviserat ut, dock med samma idé: Här sitter världens mäktigaste man, USA:s president, tillsammans med sin hängivna medarbetare, och ser till att landets ärkefiende krossas – den mäktige huvudfiende uppspårad och äntligen oskadliggjord. Hämndens sötma ska nu spridas som ringar på vatten från Vita huset utöver världen och det ska världens plikttrogna massmedier hjälpa till med.

Så blev det 2011. Och Donald Trump har lärt sig att kan man inte vinna krig, så kan man åtminstone ta livet någon av de ledande skurkar man själv har skapat. Gick det bra för Obama, så ska väl jag också klara det, tänkte Trump – och han tänker säkert rätt. Visserligen är ju Usama bin Ladin död, men USA har ju bidragit till att skapa en ny huvudfiende, IS-ledaren. med artistnamnet Abu Bakr al-Baghdadi.

Det är snart dags för presidentval i USA. Då gäller det för den sittande presidenten att utnyttja sin maktställning, speciellt om opinionssiffrorna inte är så bra, för att genomföra publikknipande aktioner utomlands.

Numera ligger ju USA i ständiga krig, som man dessutom alltid förlorar, så krigen ger ju inga pluspoäng hos väljarna. Men kan man hitta en riktig superskurk att ta livet av så kan ju detta kompensera misslyckanden i krig, men det gäller att göra något spektakulärt och sedan slå ordentlig på PR-trummorna.

Året innan presidentvalet 2012 låg den sittande presidenten och fredspristagaren Barack Obama risigt till i opinionen, trots det i förväg utdela fredspriset satt fredsfurstens trupper fast i det västasiatiska krigsträsket. Det visade sig ha varit lättare att prata om fred än att avsluta påbörjade krig.

Men det fanns en lösning på problemet. Äntligen fick världens mäktigaste underrättelsetjänst, CIA, vad man på ren svenska säger arselet ur vagnen och frågade sina pakistanska kompisar, vilken adress Bin Ladin hade. Ja, egentligen var han ju en av USA gamla polare, som sedan hade lönat gott med ont, och inte riktigt hade förstått skillnaden på att döda ryska kommunister och USA:s hederliga medborgare.

Lagom till när det drog ihop sig till presidentval hittade USA alltså äntligen denne ärkeskurk, Usama Bin Ladin, som under flera år levt i högönsklig välmåga i Pakistan.

Det har gått lika illa i de krig som Donald Trump ärvde som det gick för Barack Obama i de kriga han ärvde, men efter av dråpet på Osama bin Ladin så det gick bra i valet för Obama, så med hjälp av PR ska även jag klara av det, tänker säkert Donald Trump. Så efter 3103 dagar så kopierade Trump häromdagen Obama.

Och numera gäller dessutom inte längre talesättet “fånga dem: döda eller levande!” Nu gäller istället devisen: Fånga dem levande, men se för tusen till att de blir dödade! Detta är ju väldigt viktigt med tanke på det stöd dessa skurkar har fått från USA både direkt – men framför att via USA:s allierade skurkstater i Väst-Asien.

Usama bin Ladin och Abu Bakr al-Baghdadi, var USA nyttiga skurkar som levande. Men nu de har blivit nyttiga skurkar även som döda, åtminstone för landets presidenter. Men som levande skurkar var de förbrukade och då bör ju bilan falla enligt den juridik som råder i Vita Huset med omnejd

Foste Hjälte

You May Also Like