Don´t Worry. Vi betalar dina böter. Avfotograferat från dataskärmen.

Fartblindhet

Trafikverket har beslutat att sänka hastighetsgränsen på cirka 110 mil av vägnätet. Man sänker från 90 till 80 kilometer. Men man höjer gränsen på cirka 10 mil.

Detta har orsakat upprörda känslor på vissa håll. Därför har jag för avsikt att i ett senare inlägg skriva och “tycka till” om det här med trafik, hastighet, olycksrisker, bromssträckor, bränsleförbrukning, avgasutsläpp, 3-sekunders-regeln och lite annat smått och gott som handlar om vår “heliga ko” – bilen.

Men jag börjar med en liten “förrätt”.

När jag gräver i de här frågorna dyker det upp något som får mig att häpna, att tappa hakan, att bli fly förbannad, men också lite full i skratt, därför att dumhet, ansvarslöshet, lurendrejeri och idioti inte tycks ha några gränser.

FÖRSÄKRA DIG MOT FORTKÖRNINGSBÖTER

Vet ni att man kan försäkra sig mot fortkörningsböter? Att det finns försäkringsbolag där man kan teckna försäkring som betalar när man bötfälls för att ha kört över tillåten hastighet?

Det ena försäkringsbolaget heter Autosafe har sitt kontor i Stockholm:

“Vi betalar dina fortkörningsböter. Teckna skydd mot fortkörningsböter redan idag. Sänd in Din hastighetsböter (lite taskig svenska, “Din hastighetsböter”. Men det står så. Min anmärkning) till oss och vi betalar den direkt…Att fastna i Polisens fortkörningskontroller eller bli tagen av en hastighetskamera kan vara en nog så oangenäm upplevelse. Hos oss på Autosafe tecknar du ett skydd mot kostnaden som täcker boten från hastighetsöverträdelsen”, skriver Autosafe i sin reklam.

Och man fortsätter:

“Teckna tjänsten för dig eller dina familjemedlemmar, eller SKYDDA DINA ANSTÄLLDA SOM RESER MYCKET” (Obs. det är jag som valt stora bokstäver för att göra det tydligare).

Varför inte göra klart för sina anställda att när man kör i tjänsten så ska man följa trafikreglerna, inte “skydda dem” när de bryter mot reglerna

Hos Autosafe kan man köpa en del tillbehör som de tycker att bilförare bör ha. Bland annat Fartkameravarnare + fortkörningsskydd. Om detta “fortkörningsskydd” kan man läsa:

“Wikango 600. En kung bland fartkameravarnare. Wikango 600 värnar om trafikanters säkerhet på våra vägar”.

Hur cynisk får man vara?

Det andra försäkringsbolaget heter lustigt och passande nog Don´t Worry Sweden AB. Man förklarar hur företaget bildades:

“Företaget Don´t Worry Sweden AB bildades våren 2005 när företagets fyra delägare möttes en förmiddag och började diskutera vad vi alla, i dagens samhälle, behöver för EXTRA TRYGGHET (min kursivering) utöver de traditionella försäkringarna”

Hos dem kan man teckna SafeSpeed, som de själva beskriver så här:

“Glöm oron för fortkörningsböter. SafeSpeed är vår absolut populäraste tjänst, ett ekonomiskt skydd för fortkörningsböter som gör att du slipper betala dina eventuella böter under 12 månader, vilket kan vara värt upp till 10 000 kronor”.

Man kan också köpa SafeSpeed i present:

“Låt dina nära och kära slippa sina böter. Ge bort vår populäraste tjänst SafeSpeed som present till någon du bryr dig om. Denne slipper då betala eventuella fortkörningsböter under 12 månader”

Om Don´t Worry kan man läsa att de har sitt kontor i Halltorp i Småland. VD och styrelseordförande är Anders Jakobsson. Enligt uppgifter till Bolagsverket är denne Anders Jakobsson även bolagets revisor, vilket betyder att han ska granska sig själv.

Det låter märkligt. Men så kanske det kan gå till inom det privata näringslivet.

I verksamhetsbeskrivningen för Don´t Worry kan man läsa:

“Bolagets verksamhet ska vara att hantera och betala medlemmar bilisters hastighetsböter mot en årsavgift, nollvision och trafiksäkerhet ligger i företagets fokus, samt äga och förvalta värdepapper och fastigheter och därmed förenlig verksamhet”.

“Nollvision och trafiksäkerhet”. Jag tycker det är uppenbart att det handlar om raka motsatsen. Kör som en blådåre. Åker du fast så bekymra dig inte för det, bara du har en försäkring mot fortkörningsböter.

Undrar om polis och andra myndigheter har några synpunkter på såna här minst sagt skumma och oseriösa verksamheter?

Förmodligen är det inom lagens ram. I så fall borde nog lagens ram ses över. Såna här skojar måste bort. De är en uppenbar trafikfara.

Jag återkommer i ett senare inlägg med andra infallsvinklar vad gäller trafik och trafiksäkerhet.

Rolf Waltersson