Skulpturen till höger, Svart regn. Stanislaws tolkning av Viktorias teckningen flickan med paraplyet. Foto: Rolf Waltersson.

Eskilstuna: Teckningar ritade av flyktingbarn från Ukraina blir konstverk som beskriver kriget ur barnens perspektiv

Jag har tidigare skrivit om den målarkurs 2022 på flyktingförläggningen i Strängnäs som konstnärerna Stanislaw Lux och Telma Castro hållit med flyktingbarn från Ukraina. (se lästips)

Dessa barnteckningar har sedan varit idé och förlaga till de konstverk Stanislaw och Telma skapat och som nu visas på utställning.

Först var det vernissage av utställningen på Kulturhuset Multeum i Strängnäs 10 februari i år. Då visade även några vuxna Ukrainska flyktingar tavlor de hade målat på tema kriget.

Jag var där. Men det blev inte av att jag skrev något reportage. Och det känns lite dumt att skriva om det nu, nästan fyra månader senare.

Men när utställningen nu visas i foajén i Stadshuset i Eskilstuna, gick jag dit för att ta några nya bilder. Så de bilder jag visar nu är en blandning från utställningen i Strängnäs och utställningen i Eskilstuna.

För er som vill se med egna ögon så hänger utställningen fram till 30 augusti. I samband med utställningen i Stadshuset kan man även se en film som visar framväxandet av konstverken.

Stanislaw och Telma har döpt konstverket, eller konstverken, till “Fuga: Toner av mod och uppoffring i konsttriaden Majdan, Escape och Svart regn”.

Med Fuga tänker man oftast på (klassiska) musikstycken där kompositören leker med olika variationer av en melodislinga. Här har konstnärerna lekt med olika variationer av bilder som har ett gemensamt tema – barnens teckningar av kriget i Ukraina.

Det ena konstverket, som består av en målning av Telma och en skulptur av Stanislav, har rubriken Escape.

Den ursprungliga bilden är en barnteckning. På Telmas målning håller barnet en mjukisnalle i sin hand. Men på Stansilaws skulptur har barnet tappat sin nalle. I flykten finns inte tid att vända för att hämta nallen.

Stanislaws skulptur Svart regn bygger på en barnteckning där en flicka håller ett paraply som skydd mot bomberna. På en av bilderna ser ni Viktoria som pekar mot sin Flicka med paraply.

Nu i dessa Nato-tider tolkar jag det som det “kärnvapenparaply” som nu vi ska tro kommer att skydda oss om det värsta tänkbara skulle hända.

Flickan med paraplyet blev också Stanislaws skulptur Svart regn. Paraplyet ger föga skydd när bomberna faller.

Min debut som konstmodell

När jag var i Strängnäs för att följa en lektion av målarkursen med flyktingbarnen, var det en flicka, Maria, som visade mig en teckning hon gjort på mig. Jag står med håret på ända i mina säckiga byxor och två kameror hängande på bröstet.

När sedan Telma Castro gjorde sin målning petade hon in mig som “en främmande och udda fågel” i kompositionen. För att skydda mig från att bli nedblodad, täckte Telma över mig med plast för att jag inte skulle bli nedblodat när hon stänkte “blod” över målningen.

Det blir lite som “Fem myror är fler än fyra elefanter”, där Brasse visar fyra figurer där “tre hör ihop och en ska bort”.

I sin folder om utställningen skriver Stanislaw och Telma:

“När kriget är över och omständigheterna tillåter, är vår vision att överföra en del eller hela triptyk-kompositionen till ett ännu större format, och låta konstverket pryda en byggnadsfasad på en offentlig plats i närheten av Majdantorget i Kiev.

Konstverket blir ett minne av de tragiska händelser som sker i Ukraina och alla människor som offrat sina liv för kärlek, frihet och fred”.

Undrar just vad man i Ukraina då ska tänka om den lustiga figuren med spretigt hår, säckiga byxor och kameror på magen. Hur kom han in i bilden?

Text och foto:
Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like