Från vänster: Ulf Rehnholm, Mats Wallin, Mikael Sjösten, Dennis Humbla, Kim Carlsson. Sermon Shaba saknas på bilden. Foto: Rolf Waltersson.

Fotoutställning på Form & Färgverkstaden

Den 10 november, var det vernissage för fotoutställning på Form & Färgverkstaden, som ligger vid Bruksgatan i Rademacher-området.

Utställare är “Eskilstuna Fotografiska Sällskap” som består av sex Eskilstunafotografer. De sex fotograferna är:

Kim Carlsson som tycker om att experimentera i olika tekniker och att testa att fotografera i olika stilar och uttrycksformer. På utställningen har han bland annat en bild på en till synes bortkommen och övergiven (?) liten hund.

Sermon Shaba, som har arbetat som journalist och fotograf i sitt hemland Irak. Sermon fotograferar gärna natur. Bland annat har han blivit uppmärksammad för sina fantastiska bilder på norrsken, som han fotograferat i trakterna runt Eskilstuna. På utställningen har han bilder där han experimenterat med en kristallkula ute i naturen.

Dennis Humbla fotograferar gärna landskap och natur. Dennis har studerat konst och fotografi på S:t Eskils gymnasium och Folkhögskolans estetiska linje i Eskilstuna. På utställningen har han ett flertal naturbilder, bland annat några färgglada svampar som lyser glatt i skogen.

Mikael Sjösten fotograferar gärna landskap och han har fångat fantastiska norrsken och stjärnhimlar på sina bilder. Mikael föredrar att arbeta lite “långsammare” och han experimenterar med filter av olika slag. Det mer långsamma tillvägagångssättet gör att kreativiteten får tid att utvecklas och ta plats i en tid då allt ska gå allt snabbare. På utställningen har Mikael bland annat en bild på två vindpinade rönnar som formats av västanvinden på Stora Karlsö utanför Gotland.

Ulf Rehnholm arbetar med olika former av foto- och bildteknik. Han är känd inom fotokretsar för sina långa, ofta vidlyftiga, bildprojekt där kreativiteten inte känner några gränser. Till exempel har Ulf arbetat med egenhändigt tillverkade hålkameror (Camera Obscura) som han monterat upp på olika platser i Eskilstuna där bilden har exponerats under mycket långa tider upp till sex månader. På utställningen har Ulf en serie bildkollage som har titeln “Everything is connected”.

Mats Wallin ser sig som självlärd fotograf, men har gått några fotokurser på Eskilstuna Folkhögskola och olika studieförbund. Mats fotograferar gärna i svartvitt. Motivmässigt blir det ofta dokumentära bilder och personporträtt, men han drar sig inte för att ge sig på mera abstrakta motivområden. På utställningen har Mats bland annat en bild på en öde badstrand samt en bild tagen på Skogskyrkogården i Stockholm.

PS. På tal om “Vernissage”. Ordet vernissage är franska och betyder fernissa. “Vernissage” kommer från den tiden då det var vanligt att konstnärer fernissade sina målningar inför öppnandet av en utställning. Det luktade fernissa i utställningslokalerna. Därav ordet “Vernissage”.

Om någon undrar varför jag fotograferat några av bilderna “på tvären” så är det för att försöka undvika blänk och reflexer från blanka bilder och bilder som är monterade bakom glas.

Rolf Waltersson

You May Also Like